Čović je hit. Nakon što je danima kružila fotka kičastog grba; on objavio normalnu s rođendana

Foto: Twitter/Dragan Čović

Dragan Čović je opet uzburkao duhove u Hrvatskoj. Mediji, koji se Hrvata u BiH ne dotiču gotovo nikako, sumanuto su pisali o kičeraju s njegovog rođendana.

Istina, grb s obiteljskim prezimenom i životinjskim carstvom koji se pojavio diljem interneta prvoklasni je kič. Teško je objasniti razinu susramlja koju čovjek osjeti kad ono vidi. Bude ti, ne znam, nekako teško. Baš teško piše Ivan Crnjac za Bild.ba.

Ono mu nije trebalo, zbilja. Netko tko ima 65 i predsjednik je najjače političke stranke jednog naroda u državi u kojoj se mnogi trude da tog naroda ne bude, ne treba robovati takvoj kičizaciji. Tu jednostavno opravdanja nema, tko god što pomislio ili rekao. Onaj grb je sramotan u svakom smislu te riječi.

Međutim, vjerojatno podjednako susramlje je svaki politički Hrvat iz BiH osjetio kada je vidio kako neka zagrebačka pera pišu o spomenutom kičeraju. Najednom su postali zabrinuti. Iako ih nije bilo briga ni 2006. ni 2010., a bogami ni 2018., niti će ih biti briga 2022.



Problematizirao se i Dodikov dolazak na rođendan taman kao da se sam Nečastivi pojavio tamo s trozupcem i rogovima.

Ante Tomić je otišao i korak dalje pa napisao kako se proslava odvijala na Čovićevom imanju zbog kojega je mijenjan tok rijeke Radobolje, a što je notorna glupost jer ono nije Čovićevo imanje nego privatni posjed izvjesnog poduzetnika koji u Mostaru posjeduje još štošta. Ako pišeš o nekoj temi onda se valjda možeš barem malo informirati. Ali jok. Čemu to, dovoljno je napisati kako je tok rijeke mijenjan i kako imanje vrijedi tri milijuna eura. Kod prosječnog Hrvata to će već samo izazvati mučninu i ljutnju. Stisnuta pesnica i kroz preostale zube iscijeđena psovka na Čovićev račun. I još uz to sve i Milorad Dodik!

Sram ih bilo! Pa samo je 25 godina prošlo od kraja rata; a oni skupa slave rođendan! Sramotno. Umjesto da se, kao sav normalan svijet, kolju, svađaju, suoptužuju i šire prosrpski odnosno antisrpski narativ. Pa kako samo mogu?! Te dvije osovine zla koje sve rade da razgrade Bosnu nam i Hercegovinu?!

 Sanja Modrić je otišla korak dalje od Tomića pa problematizirala prisutnost Grlića Radmana na proslavi rođendana jer je tamo bio “Dodik koji puše u gusle Aleksandra Vučića”.

Nastavlja Modrić dalje pa kaže kako “Taj isti manipulator Dodik koji HDZ-ovske hercegovačke političare vrti oko malog prsta jer zna da može, agenda im je ista, trebaju oni njega kao što on treba njih. I iz njihovih usta onda priče o Ustavu i drugim ozbiljnim političkim temama u BiH zvuče prijetvorno kao govor lisice pred kokošinjcem. Ne možeš takvima vjerovati ni kad ti kažu da je ono gore Mjesec”.

U samo jednom pasusu toliko grešaka koje ne očekuješ od profesionalne novinarke s te razine.

Dodikova i Čovićeva agenda nije ista ni u teorijskom ni u izvedbenom smislu, ono oko čega se obojica slažu, a o čemu ni Modrić ni Tomić ni drugi nikada ne pišu, jest poštivanje principa konstitutivnosti u BiH koji će svim trima narodima jamčiti ista prava. Ništa ni manje ni više od tog. Dodik i Čović su u tom smislu prirodni saveznici jer im bošnjačka i SDA politika proba pakovati na isti način. I to je sve. Toliko jednostavno da bi i malo dijete odmah shvatilo o čemu se radi. Ali ne može to tako. Valja trovati javnost u Hrvatskoj babarogačnim pričama o Dodiku, velikoj Srbiji i Vučićevim guslama. Gušenje političkih prava Hrvata u BiH nije in! O tome se neće pisati.

Ali hoće o Čovićevom kičeraju i torti sa smiješnim grbom.

A i Čović je hit. Umjesto da se oglasi dva sata nakon što je grb postao viralni hit i izjavi kako je to bila želja njegovog malog unuka ili pokojnog mu oca, on šuti. Pa za pet dana objavi fotku sa suprugom gdje režu zajedno normalnu rođendansku tortu.

A savjetnici koji ga savjetuju za komuniciranje s javnošću bi, radi sebe, ubuduće trebali volontirati. Njihov je posao da upozoravaju na ovakve stvari i da saniraju štetu. Ako već ne znaju prije nego što do nje dođe, onda barem neposredno nakon što je ista učinjena.

Komentari