Conte ovaj tjedan predstavlja program pokretanja gospodarstva

Talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je u utorak da će ‘do kraja tjedna’ predstaviti mjere ublaženja ograničenja radi pokretanja gospodarstva i postupnog izlaska iz krize koronavirusa.

‘Rado bih rekao da ćemo sve otvoriti. Odmah. Da krećemo sutra ujutro’, napisao je Conte u dugoj poruci na Facebooku. “Ali takva odluka bi bila neodgovorna. Krivulja zaraženih bi nekontrolirano porasla i uništila sve napore koje smo do sada poduzeli”.

Italija, koronavirusom najteže pogođena europska zemlja u karanteni je od 9. ožujka, a neke regije sjevera zemlje i od ranije. Razdoblje karantene koje je dva puta bila produžena trebalo bi završiti 3. svibnja.

Vlada pokušava izbjeći izbijanje novog vala zaraze virusom koja je odnijela više od 24.000 osoba u Italiji i poštedjeti gospodarstvo dodatnih šteta.



“Ovoj vladi je zaštita zdravlja građana prioritet, ali ona nije neosjetljiva na zaštitu učinkovitosti proizvodnog sustava”, napisao je Conte.

On je u svojoj poruci izložio poteškoće povezane s 2. fazom pokretanja zemlje i precizirao da će pojedinosti izložiti sugrađanima do kraja ovog tjedna.

Komentari