Clinton poručila Bidenu da ni u kojem slučaju ne prizna poraz u izbornoj noći

flickr.com

Hillary Clinton savjetovala je demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu da ni u kojem slučaju ne prizna poraz u izbornoj noći jer smatra da bi se objava konačnih rezultata mogla oduljiti zbog glasanja poštom. 

Demokratkinju Hillary Clinton je na predsjedničkim izborima 2016. porazio Donald Trump, republikanac koji uoči ovogodišnjih izbora zaostaje u nacionalnim anketama za Bidenom.

Clinton je priznala poraz u izbornoj noći 2016, ali kaže da bi pobjednik ovogodišnjih izbora mogao biti poznat nešto kasnije u studenom zbog glasanja poštom u pandemiji koronavirusa.

Kaže da bi rezultati u izbornoj noći mogli ukazivati na malu prednost Trumpa. U tom slučaju “Biden ne bi trebao popustiti ni pod kojim okolnostima jer mislim da će se to razvući”, rekla je Clinton.Bivša američka državna tajnica rekla je to u intervjuu za emisiju “The Circus” televizijske mreže Showtime, čiji je isječak objavljen u utorak.

Bidenov glasnogovornik kampanje odbio je to komentirati.

Očekuje se da će polovica američkih birača glasati poštom ove godine, što je više nego dvostruko više nego 2016., a nemaju sve savezne države i lokalni dužnosnici jednake kapacitete za prebrojavanje glasova poštom.

Također neke države poput Ohija i Sjeverne Karoline dopuštaju prebrojavanje glasačkih listića koji pristignu i nekoliko dana nakon zatvaranja birališta.

“Vjerujem da će (Biden) pobijediti ako ne posustanemo i ako budemo usredotočeni i neumoljivi kao druga strana”, rekla je Clinton.

Trump je bez ikakvih dokaza kritizirao glasanje poštom kao prijevaru, iako je zatražio vlastiti listić za slanje poštom na ovogodišnjim izborima.

Američki predsjednik, koji će u četvrtak službeno prihvatiti stranačku nominaciju, također smatra da bi glasanje poštom moglo usporiti prebrojavanje glasova.

Komentari