Član misije WHO-a kaže da su američki podaci o porijeklu virusa nepouzdani: Uvelike su obojeni pod Trumpom i pogrešne u mnogim aspektima

cfr

Američki obavještajni podaci o navodnom porijeklu koronavirusa, koji je izazvao pandemiju, nisu pouzdani, kazao je član misije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kini u srijedu nakon što je Washington doveo u pitanje transarentnost te istrage.

Misija WHO-a završila je u utorak bez da je otkrila izvor virusa no članovi su tijekom boravka bili na tankom diplomaskom ledu uz SAD koji je pozivao na “snažnu” istragu, a Kina je pozivala da se to pitanje ne politizira.

Informacije su curile preko njihovih osobnih Twitter računa tijekom misije no više se detalja i mišljenja pojavilo s pripremama za odlazak iz zemlje.

Peter Daszak, član tima WHO-a, uronio je u mračnu geopolitiku iza priče o izvoru pandemije.



Predsjednik Joe Biden “mora u pogledu Kine djelovati čvrsto”, tvitao je dodajući: “Molim vas nemojte se previše oslanjati na američke obavještajne podatke – uvelike obojene pod Trumpom i pogrešne u mnogim aspektima”.

Daszak je također tvitao da su radili temeljito i brzo u politički iznimno nabijenim okolnostima.

Njegove ocjene povezane su s člankom u kojemu se navodi da je State Department doveo u pitanje transparentnost kineske suradnje s misijom svjetske organizacije.

Glasnogovornik State Departmenta Price kazao je da Bijela kuća “jasno podupire istragu”, no prenio je kritiku kineskog skrivanja informacija.

Upitan je li Kina u potpunosti surađivala s timom WHO-a Price je rekao novinarima da odgovor još nije jasan.

Najglasniji zagovornik prirodnih razloga pojava epidemije

Daszak vodi neprofitnu organizaciju EcoHealth Alliance i godinama surađuje s institutom za virologiju u Wuhanu u zajedničkim istraživanjima koronavirusa.

On je jedan od najglasnijih zagovornika prirodnih razloga pojave epidemije i odbacuje mogućnost da je virus ‘iscurio’ iz laboratorija u Wuhanu kao teoriju zavjere koju je promicao bivši američki predsjednik Donald Trump.

Prošle je godine Trump obustavio finacijsku potporu zajedničkim istraživanjima tog neprofitnog saveza s laboratorijem u Wuhanu što je znanstvena zajednica osudila kao politički pootez.

Iako nije otkrio porijeklo virusa godinu dana nakon izbijanja pandemije tim stranih stručnjaka u Kini suglasio se da je vjerojatno prešao sa šišmiša na nepoznatu životinjsku vrstu a potom na čovjeka.

Zaključili su da je teorija o greški u laboratoriju “vrlo nevjerojatna”, a otvorili su prostor za kineska stajališta da je u tu zemlju virus stigao izvana ili se proširio uz pomoć zaleđene hrane.

Nekoliko pripadnika tima WHO-a kazalo je kako je dobilo u punoj mjeri pristup lokacijama i znanstvenicima, no nizozemska epidemiologinja Thea Kolsen Fischer kazala je da nisu dobili sirove podatke i umjesto toga morali su se oslanjati na kineske analize.

Komentari