Cjepivo AstraZenece dobilo odobrenje za sve starije od 18 godina

profimedia

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila u petak cjepivo koje je razvila tvrtka AstraZeneca u suradnji s oksfordskim sveučilištem za sve osobe starije od 18 godina, čime su otklonjene neke dvojbe da neće biti preporučeno starijima od 65.

Očekuje se da će Europska komisija ubrzo odobriti puštanje na tržište toga cjepiva. To je treće cjepivo protiv covida-19 koje će biti odobreno u Europskoj uniji nakon Pfizerova i Modernina.

Radi se o cjepivu kojeg je Hrvatska naručila najviše, 2,7 milijuna doza.

Prema priopćenju Europske agencije za lijekove, rezultati četiriju kliničkih ispitivanja provedenih u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoafričkoj Republici, pokazuju da je cjepivo sigurno i učinkovito za osobe u dobi od 18 godina na dalje.



Rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva iznosi 60 posto. Većina sudionika u kliničkim ispitivanjima bila je u dobi između 18 i 55 godina, dok zasad nema dovoljno podataka o učinkovitosti kod osoba starijih od 55 godina.

Međutim, očekuje se da je i ta dobna skupina zaštićena s obzirom na imunološki odgovor u ovoj dobnoj skupini i na iskustvo s drugim cjepivima.

“Budući da postoje pouzdane informacije o sigurnosti u ovoj populaciji, znanstveni stručnjaci EMA-e smatrali su da se cjepivo može koristiti kod starijih odraslih osoba. Više informacija očekuje se od studija koje se trenutačno provode i koje uključuju veći udio starijih sudionika”, kaže se u priopćenju.

Preporuka EMA-e objavljena u jeku prijepora između vodstva AstraZenece i EU-a zbog najavljenog kašnjenja isporuka cjepiva i različitog tumačenja potpisanog ugovora.

Komentari