CIARA I SABINE HARAJU EUROPOM Prekinut zračni promet, otkazane utakmice, izdana upozorenja za poplave i orkanski vjetar

Zbog zimske oluja koja se u nedjelju približava sjevernoj Europu brojni zrakoplovi su prizemljeni, a željeznički promet je uvelike smanjen, javljaju agencije.

Oluja Ciara već je tijekom noći stigla do Velike Britanije gdje su vlasti zbog obilne kiše i snažnih naleta vjetra otkazale na desetke letova, a promet željeznicom je reduciran. Više željezničkih kompanija je uputilo upozorenje ljudima da odgode putovanja vlakom. U Škotskoj su zbog nevremena tri osobe stradale kada se zbog oluje urušio krov gostionice.

Oluja Ciara  mogla bi se pokazati kao najsnažnija oluja od 2013. kada su naleti vjetra dostizali brzinu od 130 kilometara na sat.

Meteorološke službe upozoravaju da obalnim područjima prijete poplave, a  pod vodom su već brojne ceste i zgrade. Također je upozoreno na opasnost letećih predmeta uslijed jakog vjetra.



Odgođene utakmice

Zbog oluje su odgođene brojne sportske priredbe, među kojima i utakmice Premijer lige između Manchester Cityja i West Hama.

Njemački meteorološki zavod je priopćio da se očekuje da će se oluja Sabine obrušiti na sjeverne i središnje dijelove zemlje tijekom nedjelje, a da će južni dio biti na udaru vjetra i kiše u ponedjeljak ujutro.

Kako bi brzina vjetra mogla doseći 120 kilometara na sat, građani su upozoreni na mogućnost pada drveća, dok bi promet mogao biti osjetno otežan.

Njemačke željeznice – Deutsche Bahn – pripremile su se za najavljenu oluju, oformivši mobilne timove s pilama kako bi brzo mogli ukloniti palo drveće s pruge.

Također se očekuje da će aerodromi u Frankfurtu, Berlinu, Hamburgu i Koelnu morati smanjiti redovne operacije, a zbog oluje bi mogli biti otkazani letovi već od ranih poslijepodnevnih sati.

Otkazani deseci letova

Belgijski Kraljevski meteorološki institut je najavio oluju u nedjelju, a mogla bi potrajati 24 sata. Na aerodromu u Bruxellesu otkazano je do sada oko 60 letova.

I nizozemski zračni prijevoznik KLM je otkazao više desetaka letova sa zračne luke Schipol u Amsterdamu. U toj zemlji su zbog nevremena otkazane sve profesionalne nogometne utakmice.

Oko 120 letova na aerodromu Schiphol, jednom od najvećih u Europi, otkazano je ili odgođeno u nedjelju.

Nizozemska meteorološka služba izdala je upozorenje za nedjelju poslijepodne dok se Ciara spušta na nizozemsku obalu nakon što je tijekom noći pogodila Britaniju.

Oluja će se pretvoriti u orkan

“Bit će opasno posebno u noći s nedjelje na ponedjeljak kada bi se oluja mogla pretvoriti u orkan s naletima vjetra preko 120 km/h”, rekao je Andreas Friedrich iz Njemačke meteorološke službe (DWD).

On je objasnio da će se “Sabine” kretati od sjeverozapada prema jugoistoku s tima da će najžešće biti pogođeni predjeli oko rijeke Rajne.

Na uzvisinama bi vjetar mogao doseći brzine i do 175 km/h. Meteorolozi upozoravaju na opasnost od grana i crjepova koja bi vjetar mogao nositi.

“Svi predmeti koji se nalaze na slobodnom bi trebali biti učvršćeni”, preporučuje Friedrichs.

Prometne službe računaju s “ogromnim poteškoćama” i s “kolapsom” prometa a Njemačke željeznice građanima preporučuju da planirana putovanja pomaknu na razdoblje nakon utorka.

“Preporučujemo našim putnicima koji su planirali putovanje između 9. i 11. veljače da svoje putovanje odlože na neki drugi dan”, stoji u priopćenju DB-a.

Putnici koji su već kupili karte iste mogu vratiti uz povrat novca ili zamijeniti.

Vlada najmnogoljudnije njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajne–Vestfalije preporučila je školama da u ponedjeljak ne održavaju nastavu.

Grad Hamburg je uveo posebne mjere opreza od poplava koje bi mogli prouzročiti plimni valovi nošeni vjetrom.

Komentari