Charles Michel saziva izvanredni summit EU-a o Bjelorusiji

Izvanredni sastanak na vrhu 27 čelnika EU-a o stanju u Bjelorusiji održat će se u srijedu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća dok se šire prosvjedi u toj zemlji kako bi se predsjednika Lukašenka navelo na ostavku.

“Bjeloruski narod ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti i slobodno birati svog predsjednika. Nasilje prema prosvjednicima nije prihvatljivo i ne može se trpjeti”, poručio je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća na Twitteru.

Zbog pogoršanja stanja Michel je odlučio sazvati summit već u srijedu putem videokonferencije, doznaje se od europskog izvora.

Sastanak na vrhu počet će u srijedu u 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prvotno je bilo planirano da se o situaciji u Bjelorusiji razgovara krajem kolovoza u Berlinu, u prigodi sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, ali se kriza u međuvremenu pogoršala.



Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, suočen s najvećim prosvjedima od dolaska na vlast 1994., ovog je vikenda dobio potporu Moskve, povijesnog saveznika, unatoč čestim napetostima između dviju zemalja.

Njemačka, koja predsjeda Europskom unijom, zaprijetila je u ponedjeljak da će proširiti sankcije koje su već na snazi protiv bjeloruskih čelnika, nakon nasilja nad prosvjednicima koji su tražili Lukašenkov odlazak zbog njegova spornog reizbora.

EU je u petak odlučio sankcionirati represiju u Bjelorusiji na sastanku ministara vanjskih poslova 27 zemalja.

Utvrdit će se popis osoba optuženih za organiziranje i provođenje represije u Bjelorusiji i on će se podnijeti zemljama članicama na odobrenje, odlučili su ministri u petak.

Bjelorusija je i dalje pod embargom na prodaju oružja i opreme koja bi se mogla koristiti za gušenje prosvjeda. Četirima osobama već je zabranjen boravak u EU-u, a imovina im je blokirana od 2016. Na popis će se uvrstiti nova imena.

Komentari