Četrdesetak čelnika stiže na konferenciju o sigurnosti u Muenchenu

Četrdesetak šefova država i vlada očekuje se ovoga vikenda na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, vodećem svjetskom forumu za raspravu o međunarodnoj sigurnosnoj politici.

Godišnji skup koji se održava 53. put, otvorit će u petak njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

U glavni grad Bavarske prvi put dolaze francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau, a SAD šalje čak trojicu predstavnika, državnog tajnika Mikea Pompea, ministra obrane Marka Espera i energetike Dana Brouillettea.

Iz Amerike dolazi i predsjednica Kongresa Nancy Pelosi, jedna od najžešćih kritičarki predsjednika Donalda Trumpa te Mitt Romney, jedini republikanski senator koji je nedavno glasao za Trumpov opoziv.



Ministri vanjskih poslova Kine, Rusije i Irana – Wang Yi, Sergej Lavrov i Mohammad Javad Zarif također sudjeluju na skupu na kojem će Hrvatsku predstavljati premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

U vrijeme kada svijet strahuje od širenja epidemije koronavirusa iz Kine, organizatori su najavili i dolazak glavnog tajnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Ukupno više od 500 čelnika iz politike, biznisa, znanstvene zajednice i civilnog društva raspravljat će od petka do nedjelje o aktualnim krizama i budućim sigurnosnim izazovima.

Nemiri od Libije do Perzijskog zaljeva, klimatske promjene, budućnost europskog projekta i transatlanski odnosi bit će u središtu rasprava u luksuznom hotelu Bayerischer Hof koji će tri dana biti jedno od najzaštićenijih mjesta na svijetu.

“Imamo više užasnih kriza, više strašnih nedjela nego što to uopće možemo zamisliti”, rekao je uoči konferencije njezin predsjednik Wolfgang Ischlinger.

Od prve konferencije 1963., Muenchen služi kao svojevrsna “tržnica ideja” na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenuta u vrijeme hladnoga rata, konferencija im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto “izgradnja mira putem dijaloga”.

Komentari