Češki predsjednik nazvao borbu protiv klimatskih promjena novom religijom

Kremlj

Češki predsjednik Miloš Zeman u četvrtak je kritizirao globalnu borbu protiv klimatskih promjena nazvavši je pretjeranom i ustvrdio da rasprava o klimatskim promjenama postaje “nova religija”.

“Rasprava o klimatskim promjenama postaje nova religija. Zato mi dopustite da budem heretik”, rekao je sedamdesetpetogodišnji Zeman u tradicionalnom božićnom obraćanju koje je prenosila televizija.

Zeman, premijer Češke od 1998. do 2002. i bivši vođa Socijaldemokratske stranke, upozorio je da Europa mora paziti da, zbog mjera za zaštitu okoliša, ne postane ekonomski slabija u odnosu na druge dijelove svijeta.

“Moglo bi se teoretski dogoditi da se industrija premjesti tamo gdje je energija jeftinija i da EU postane ekološki muzej s nižim životnim standardom za svoje stanovnike”, rekao je.



Zeman se, kao i prošle godine, obrušio na stotine tisuća prosvjednika koji zahtijevaju ostavku populističkog premijera Andreja Babiša.

Iako je protiv milijunaša Babiša pokrenuta istraga zbog sumnje da je pronevjerio novce iz europskih fondova te da je bio u sukobu interesa jer je njegov koncern Agrofert dobivao sredstva iz EU fondova, Zeman ga je ponovno branio.

“U parlamentarnoj demokraciji, što mi jesmo i što ćemo ostati, šefovi vlade dolaze i odlaze na temelju rezultata slobodnih izbora i točka”, istaknuo je češki predsjednik.

Komentari