Češka treći dan zaredom bilježi rekordni porast novozaraženih

Češka u nedjelju, treći dan zaredom izvješćuje o najvećem dnevnom porastu novozaraženih koronavirusom, a radi se o 1541 novom slučaju.

Peti dan zaredom u zemlji s 10,7 milijuna stanovnika dnevno se evidentira više od 1000 novozaraženih, a broj novih slučajeva zaraze ubrzano je počeo rasti tijekom kolovoza.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u zadnjih 14 dana vlasti su prijavile 94 nova slučaja zaraze na 100.000 stanovnika. Samo su Španjolska i Francuska u istome razdoblju zabilježile veći skok.

Od početka izbijanja pandemije koronavirusa u ožujku Republika Češka relativno se dobro nosi s bolešću u usporedbi sa svojim zapadnoeuropskim susjedima te je broj umrlih od posljedica covida-19 niži od onog u većini europskih država.

Do subote je ondje od posljedica covida-19 umrlo 453 pacijenata od ukupno 35.401 slučajeva, a 60 posto pacijenata se oporavilo.

Češka je jedna od prvih europskih zemalja u kojoj je propisano nošenje maski, zatvorene su škole i maloprodajne trgovine, a putovanja su ograničena da bi se suzbilo daljnje širenje virusa.

Tijekom ljetnih mjeseci restriktivne su mjere ublažene. Zemlja želi izbjeći ponovnu strogu karantenu koja je u drugome tromjesečju rezultirala rekordnim gubicima u gospodarstvu koji su na godišnjoj razini iznosili 11 posto.

Prošli su tjedan ponovno pooštrena pravila o korištenju maski za lice širom zemlje.

Češka je desettisućiti slučaj zaraze koronavirusom prijavila tek sredinom lipnja, a 20.000 zaraženih u zemlji je evidentirano sredinom kolovoza, da bi prošli tjedan ta brojka u kratkome razdoblju premašila 30.000 slučajeva.

Nagli porast broja zaraženih u Češkoj prisilio je susjednu Njemačku da u srijedu najavi kako će se od putnika koji stižu iz glavnoga češkog grada Praga pri ulasku u zemlju tražiti negativan test na covid-19 ili dvotjedna karantena.

Unatoč naglom porastu broja zaraženih češka vlada je izvijestila da je broj hospitaliziranih još uvijek niži od 400, koliko je zabilježeno u prvih nekoliko mjeseci od izbijanja pandemije. Broj novooboljelih brzo raste, a od petka je hospitalizirano 297 pacijenata u odnosu na 172 početkom rujna.

Komentari