Češka nabavlja izraelski sustav protuzračne obrane Spyder

Foto: Wikipedia

Češka vlada potvrdila je nabavku raketnog sustava protuzračne obrane srednjeg dometa Spyder.

Prema priopćenju kupit će ukupno četiri protuzračna sustava izraelske proizvodnje Spyder, kojima će zamjeniti postojeće četiri baterije sustava 2K12 Kub-M2 sovjetskog porijekla.

Konačna zamjena i potpuna operativnost sustava planira se postići do 2026.godine.

Češki ministar obrane rekao je u priopćenju kako je vrijednost ugovora za kupnju opreme izraelske državne kompanije Rafaela oko 540 milijuna eura.



Češka će sudjelovati uz proizvodnji?

Prema ugovoru, češke tvrtke sudjelovati će u proizvodnji protuzračnih sustava sa više od 30 posto njihove vrijednosti.

Na natječaju je osim Spyderu sudjelovalo ukupno devet različitih protuzračnih sustava srednjeg dometa.

“Izraelski Spyder se nakon usporedbe čini najbolji. To je rješenje prilagođeno češkim potrebama, usporedivo je s NATO-ovim standardima i predviđa sudjelovanje češke industrije”, navodi se u tekstu.

Ćeški ministar obrane Lubomir Metnar pohvalio je kupnju kao još jedan korak u zamjeni sustava sovjetske proizvodnje koji “više ne odgovaraju današnjim standardima u protuzračnoj obrani”.

Odličan izvozni uspjeh

SPYDER-MR sustav je protuzračne obrane srednjeg dometa te može uništiti mete udaljene u horizontalnom radijusu do 80km. Spyder koristi rakete Pyton-5 i Derby, primarno razvijene kao zrak – zrak rakete, korištene na borbenim avionima.

Sustav je dosad doživio veliki izvozni uspjeh te ga koriste vojske Etiopije, Gruzije, Indije, Perua, Filipina, Singapura, Vijentnama i Azerbajdžna.

Valja spomenuti kako takav sustav razmatra i Hrvatska. Naime, Oružane snage RH ne raspolažu nikakvim sustavom srednjeg dometa, a potreba za nabavkom već se spominjala u Dugoročnom planu razvoja oružanih snaga.

Čak su se prije više od pet godina pojavljivali naslovi u medijima kako hrvatska nabavlja norveški sustav NASAMS. Spyder je spominjan kasnije u kontekstu nabave izraelskih borbenih aviona F-16 barak. Zbog pobjede francuskog Rafalea na zadnjem natječaju, kao najizgledniji kandidati za hrvatsku čine se  Aster 30 SAMP/T te Mica VLS.

No, oprezno s optimizmom. Dugoročni plan razvoja nije bio poštivan dosada, jer da je, sada bili bi puno bliže Češkoj razini.

Komentari