Češka, Mađarska i Belgija vode po broju umrlih s covidom-19, evo gdje slijede nove restrikcije

ilustracija

Prema podacima Europskog centra za suzbijanje i kontrolu bolesti (ECDC) Češka, Mađarska i Belgija vode po broju umrlih s covidom-19. Slovenija je po broju umrlih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana na, odnosno smrtnosti s covidom-19, na visokom četvrtom mjestu. 

Slovenija: preko 1700 zaraza i 41 preminuli u 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6657 testova potvrđena 1731 nova zaraza koronavirusom, a 41 osoba je umrla, najviše do sada u jednom danu, objavila je u subotu slovenska vlada.

Stanje u bolnicama i dalje je kritično i ne poboljšava se, pa je hospitalizirano 1224 bolesnika, od čega je 201 na intenzivnim odjelima.

Vlada očekuje da će zbog novih restrikcija koje su donijete i važit će dva tjedna značajno smanjiti dnevni rast novih infekcije i dolazak novih bolesnika u prepune bolnice, nakon čega bi po riječima ministra zdravstva Tomaža Gantara opet bila moguća “kontrolirana relaksacija”, odnosno popuštanje nekih mjera, među prvima vjerojatno povratak učenika i studenata na nastavu “u živo”.


Nove restrikcije među ostalim obuhvaćaju zabranu bilo kakvog okupljanja izvan obiteljskog kruga, zatvaranje velike većine uslužnih djelatnosti i prestanak rada trgovina koje ne prodaju samo osnovne životne potrepštine, te zatvaranje javnog prometa. I dalje se primjenjuje zabrana izlazaka iz stanova i kuća u noćnim satima, odnosno policijski sat, načelna zabrana napuštanja općinskih granica osim u nužnim slučajevima i zbog odlaska na posao itd.

U BiH u subotu gotovo 1300 zaraženih a 49 umrlih, među njima i bivši premijer

 Među umrlima je i nekadašnji predsjednik vlade Hasan Muratović.

Samo u sarajevskim bolnicama trenutačno je na liječenju više od 360 oboljelih od COVID-a a u glavnom gradu BiH aktivnim se smatra više od šest tisuća slučajeva zaraze.

U cijeloj BiH od petka je provedeno testiranje nešto više od 4700 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 863 osobe iz Federcaije BiH te kod 387 iz Republike Srpske.

Od ukupnog broja preminulih 26 je iz RS, a 22 iz Federacije. Još jedna umrla osoba je s područja Brčkog.

U toj je zemlji od izbijanja epidemije u ožujku do sada od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 1858 osoba a potvrđeno je više od 71 tisuće slučajeva zaraze.

Češka razmatra ublažavanje restrikcija 

Češka u subotu ima 7357 novih slučajeva zaraze, što je i dalje niže od nedavnih visokih brojki, zabilježenih prije no što su postrožene restriktivne mjere.

Ta država s 10,7 milijuna stanovnika imala je najviši omjer zaraženih na ukupan broj stanovnika. U subotu je preminulo još 171 osoba, čime je ukupan broj narastao na 5926.
Ipak, Češka je u tjednu do petka imala prvi sedmodnevni period od prve polovice listopada s manje od 10 tisuća novih slučajeva.

Češke vlasti razmatraju ublažavanje dijela restrikcija uvedenih od listopada. Idući tjedan će se učenici osnovne škole vratiti u učionice, iako će ostali ostati kod kuće. Restorani, mjesta za zabavu, teretane i trgovine s robom koja nije esencijalna ostat će zatvoreni.

Austrija planira trotjednu karantenu

Austrija planira od trenutačnog noćnog policijskog sata prijeći na djelomičnu karantenu od utorka do nedjelje 6. prosinca, rečeno je u nacrtu i sažetku vladine uredbe u subotu, dok Grčka također najavljuje pooštrenje mjera borbe protiv epidemije covida-19.

Policijski sat od 8 navečer do 6 ujutro pretvorit će se u cjelodnevnu karantenu te će se zatvoriti sve trgovine koje ne prodaju esencijalne potrepštine. Srednje škole već su se prebacile na učenje na daljinu, no škole za mlađe uzraste koje su i dalje otvorene napravit će to isto.

Kancelar Sebastian Kurz trebao bi održati konferenciju za medije u 16 sati na kojoj će iznijeti pojedinosti o novim mjerama u jeku porasta broja zaraženih.

Grčke vlasti u subotu su najavile zatvaranje vrtića i osnovnih škola do kraja studenog, postroživši nacionalnu karantenu nakon porasta slučajeva covida-19.

Rekordni brojevi u Poljskoj i Ukrajini

Ukrajina je u subotu imala rekordan broj novozaraženih koronavirusom, a Poljska najviši broj umrlih od početka pandemije.

Ukrajina, država s gotovo 42 milijuna stanovnika, u petak ima rekordnih 12.524 slučaja zaraze koronavirusom, što je rast s 11.787 koliko ih je bilo dan ranije.

Sveukupan broj zaraženih od početka pandemije u Ukrajini iznosi 525.176, a umrlo je 9508 ljudi. „Ovo je rat, virus svakog dana odnosi živote Ukrajinaca“, rekao je ministar zdravstva Maksim Stepanov.

Ukrajina visoke brojke ima od rujna, zbog čega je vlada uvela potpuno zatvaranje tijekom vikenda koje stupa na snagu od subote i trajat će do kraja mjeseca. Vlasti nekih gradova najavile su da će ignorirati vladinu odredbu kako bi izbjegli pogoršanje ekonomske situacije.

Susjedna Poljska u subotu je pak imala najviši broj smrtnih slučajeva s koronavirusom, njih 548. Ukupno je u toj državi s 38 milijuna stanovnika s covidom-19 umrlo više od 10 tisuća ljudi.

Poljska u subotu ima 25.571 novi slučaj, nešto niže od rekordnog broja od 7. studenog kad je bilo 27.875 novih zaraza.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je prije dva dana kazao kako nema potrebe za karantenom na razini cijele države, dodavši kako su brojevi po prvi put u dva mjeseca počeli padati.

Poljska na snazi ima školovanje na daljinu, zatvorila je restorane i većinu dućana u trgovačkim centrima. Zabranjena su okupljanja s više od pet ljudi.

Grčka pooštrila mjere

U borbi s koronavirusom Grčka je prošla bolje nego druge europske zemlje, uglavnom zbog rane nacionalne karantene koja je uvedena samo nekoliko tjedana nakon što je pandemija izbila u veljači.

Postupni porast zaraženih od ranog listopada prisilio je vlasti da ponovno uvedu mjere i narede drugu nacionalnu karantenu, koja istječe krajem studenog i uključuje i noćni policijski sat od 9 navečer do 5 ujutro.

U subotu je vlada dodatno pooštrila mjere, zatvorivši osnovne škole i vrtiće od ponedjeljka na dva tjedna do kraja karantene. Učenje na daljinu već je uvedeno u srednje škole i na sveučilišta.

Grčka je u petak zabilježila novih 3038 slučajeva koronavirusa. U četvrtak je zabilježeno 3316 novih slučajeva zaraze i 50 smrti, što je najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije.

 

Komentari