Češka i Poljska imaju nove rekordne brojeve oboljelih; U Sloveniji novi rekord, potpuni lockdown?

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem potvrđeno više od 1600 novih zaraza koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija. Češka i Poljska registrirale su u četvrtak rekordne brojeve novooboljelih od koronavirusa, objavila su ministarstva zdravstva tih dviju zemalja.

Riječ je o još nepotvrđenom, neslužbenom podatku, no predstavnici vlade ovih su dana upozoravali da se i dalje očekuje rast novih zaraza, unatoč uvedenim strogim mjerama, kao što su djelomični lockdown koji uključuje i zabranu kretanja u noćnim satima, te okupljanje više od šest osoba.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar i voditeljica stručnog tima za Covid-19 Bojana Beović izjavili su sinoć za elektroničke medije da je medicinska  struka još prošlog tjedna vladi preporučila “privremeni potpuni lockdown” koji bi bio na snazi dok se stanje epidemije ne smiri, a uključivao bi i zatvaranje trgovačkih centara te hotela, no vlada za sada želi one mjere kojima će balansirati između održavanja gospodarske aktivnosti i javnog života, a da se širenje virusa ograniči discipliniranim ponašanjem građana.

Od danas je na snazi i nova mjera prema kojoj više ne smiju raditi kinematografi i kulturne ustanove.



Broj aktivnih slučajeva prešao 9 tisuća

Prema novim podacima, u Sloveniji je broj aktivnih slučajeva zaraze već prešao 9 tisuća, no prema nekim matematičkim projekcijama može se računati da je u kontaktu s virusom bilo  mnogo više ljudi i da se i zarazio jedan stanovnik Slovenije od njih 70.

Unatoč mišljenjima da zdravstveni sustav već za koji tjedan može doživjeti slom zbog velikog broja hospitalizacija, ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da vjeruje kako Sloveniji, koja raspolaže sa 7.500 postelja u bolnicama, ne bi bio problem da desetinu tih kapaciteta rezervira za covid bolesnike i da je stanje što se tiče zdravstva još pod kontrolom.

U srijedu je potvrđeno da je u 24 sata zabilježen alarmantan porast dnevnih zaraza, s 1503 slučajeva infekcije,  a bilo je i osam smrtnih slučajeva, a u bolnicama se od Covida-19 liječilo preko 330 ljudi, što dovodi u pitanje djelotvorno funkcioniranje sustava, posebno zbog nedostatka kadra.

Češka i Poljska imaju nove rekordne brojeve oboljelih

Češka i Poljska registrirale su u četvrtak rekordne brojeve novooboljelih od koronavirusa, objavila su ministarstva zdravstva tih dviju zemalja.

Ministarstvo zdravstva u Češkoj objavilo je da je ta zemlja imala rekordnih 14.968 novih slučajeva u posljednja 24 sata.

Tamošnja vlada uvodi strože mjere kako bi se obuzdalo širenje virusa.

Ta zemlja ima 208.915 potvrđenih slučajeva zaraze od ožujka i 1739 umrlih.

Poljsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o novih dnevnih 12.107 slučajeva i 168 smrti.

Varšava bi također uskoro trebala objaviti nove mjere u cilju borbe protiv pandemije.

Poljska ima 202.579 slučajeva i 3851 umrlih.

Komentari