Česi prosvjeduju protiv premijera Babiša

Pixabay

Deseci tisuća Čeha prosvjedovali su u utorak protiv premijera Andreja Babiša nakon ponovnog otvaranja istrage o europskim poticajima koje je primala njegova tvrtka te revizije iz Bruxellesa koje upozorava na sukob interesa.

Govornici na prosvjedu u Pragu tražili su Babiševu ostavku i ukidanje poticaja i javnih ugovora za Agrofert, poslovno carstvo koje je bilo u Babiševu vlasništvu.

Prosvjed je sazvala civilna udruga pošto je državni odvjetnik prošli tjedan ponovno otvorio istragu protiv Babiša pod sumnjom da je skrivao vlasništvo nad jednom od svojih tvrtki prije deset godina kako bi dobio 2 milijuna eura poticaja.

Odvojeno od istrage u Češkoj, Europska komisija objavila je prošli tjedan da će Češka morati vratiti stotine milijuna kruna europskih sredstava budući da se premijer Andrej Babiš nije u dovoljnoj mjeri distancirao od Agroferta i još ga kontrolira.



Agrofert je konglomerat više stotina tvrtki, a riječ je o carstvu koje Babiš izgradio u protekla dva desetljeća.

Izvješće iz Bruxellesa još je tajno, ali je procurilo u javnost putem čeških medija.

Babiš (65), koji je na vlasti od 2017. godine, odbacuje sve optužbe za kriminal i opetuje da je ispunio sve zakonske kriterije kako bi izbjegao sukob interesa.

U utorak je na ulice izašlo nekoliko desetaka tisuća ljudi prema procjeni agencije Reuters, odnosno 60.000 prema organizatoru.

Taj broj daleko je manji od dva prosvjeda održana ranije ove godine, od kojih je drugi u studenome privukao 250.000 ljudi, što je bila najveća demonstracija nakon pada komunizma prije 30 godina.

“Lažljivac pod istragom nema što raditi na dužnosti premijera”, rekao je Benjamin Roll iz udruge Milijun momenata za demokraciju.

“Revizija Europske komisije jasno govori: Andrej Babiš zlorabi političku moć za vlastiti business”, rekao je.

Unatoč prosvjedima, Babiševa populistička stranka ANO i dalje je najpopularnija s oko 30 posto podrške.

Babiševe tvrtke za poljoprivredu i preradu hrane, kemijske i medijske kuće među su najvećim primateljima europskog novca u zemljama srednje Europe.

Komentari