Čelnik francuske bolničke federacije zatražio novo zatvaranje

Twitter

Čelnik francuske bolničke federacije zatražio je u petak da se uvede novo nacionalno zatvaranje kako bi se suzbilo širenje covida-19.

Frédéric Valletoux, čelnik bolničke federacije i gradonačelnik Fontainebleaua južno od Pariza, rekao je za LCI TV da je situacija u bolnicama za sada pod kontrolom, ali i da je u mnogim područjima “jako napeta”.

Valletoux je to kazao dan nakon što je premijer Jean Castex rekao da je situacija u zemlji “delikatna”, ali i da još nije potrebno novo zatvaranje.

Castex je kazao da se stopa širenja zaraze nije značajno povećala u zadnja dva tjedna, premda je pritisak na bolnice velike.



No nekoliko vodeći francuskih liječnika ne slaže se s njime.

Karine Lacombe, šefica odjela za zarazne bolesti u bolnici Saint Antoine u Parizu, rekla je da su nove mjere “neizbježne”.

Francuska je prošle godine uvela dvije nacionalne karantene i trenutačno je na snazi jedan od najstrožih policijskih satova na svijetu, od 18 do 6 sati ujutro.

Castex je istaknuo da je to postupno uvođenje strožih restrikcija omogućilo da gospodarstvo bude otvorenije nego u nekim susjednim zemljama.

Upozorio je, međutim, da se ne smije popuštati i pozvao poslodavce da omoguće radnicima da više rade od kuće.

Komentari