Čelnici kineske Komunističke partije hvale svoj ‘izuzetno izvanredan’ uspjeh uoči istrage WHO-a o porijeklu virusa

kremlin

Čelnici kineske Komunistička partije čestitali su si na “izuzetno izvanrednom” uspjehu u suzbijanju pandemije covida-19, dok se Svjetska zdravstvena organizacija sprema pokrenuti istragu o porijeklu virusa.

Kineska vlada je na udaru kritika i u Kini i u inozemstvu zbog načina upravljanja prvim danima epidemije virusa u Wuhanu krajem 2019.

Politbiro kineske Komunistička partije si je u petak čestitao na “odlučnoj ulozi” stranke suočene s rijetkim opasnostima i izazovima ove godine odabirom dugoročnog stajališta koji je omogućio “izvanrednu pobjedu u toj krajnje neuobičajenoj godini”, prenosi nacionalna agencija Nova Kina.

Kina navodi da se u nekoliko mjeseci gotovo potpuno uspjela riješiti virusa politikom krajnje strogih mjera ograničenja kretanja u zahvaćenim gradovima i to je jedina zemlja u svijetu koja je ove godine nastavila gospodarski rasti.



No, optužena je da je na početku skrivala pojavu virusa, što je omogućilo njegovo širenje u svijetu.

Peking pokušava unijeti sumnju u porijeklo virusa, kritičari kažnjeni

U Kini je najmanje osam osoba koje su kritizirale vladinu politiku na početku krize kažnjeno na različite načine.

Kineski novinar Zhang Zhan, čije su reportaže iz Wuhana na početku godine pokazivale kaos prvih tjedana, uhićen je i sudit će mu se u ponedjeljak.

Ta kineska samohvala prethodi dolasku u zemlju za nekoliko dana tima WHO-a koji će otići i u Wuhan i istražiti porijeklo virusa i posebice pokušati dokučiti kako je virus prešao sa životinje na čovjeka.

“Tom istragom se ne pokušava pronaći odgovornu zemlju ili vladu, već shvatiti što se dogodilo kako bi se to spriječilo u budućnosti” objasnio je stručnjak WHO-a, prenosi AFP.

Peking je nedavno pokušao unijeti sumnju u porijeklo virusa.

“Svi raspoloživi dokazi pokazuju da se koronavirus nije pojavio u Wuhanu u središnjoj Kini”, pisao je nedavno list Narodni dnevnik na svojoj Facebook stranici, bez dodatnih pojedinosti.

Kina mjesecima provodi “diplomaciju darežljivosti” i obećava dijeliti svoje cjepivo zemljama u razvoju i maske i drugu zaštitnu opremu siromašnim zemljama.

Komentari