Čelnici Hrvata u Srbiji čestitali Plenkoviću i nadaju se nastavku potpore

Čelnici Hrvata u Srbiji čestitali su predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreju Plenkoviću na izbornoj pobjedi i izrazili vjeru da će suradnja biti nastavljena u cilju opstanka hrvatske manjine, objavili su u utorak mediji na hrvatskom u Vojvodini.

„Čvrsto vjerujem u nastavak plodonosne suradnje Vas kao predsjednika nove hrvatske vlade s legitimnim institucijama hrvatske zajednice u Republici Srbiji i pružanje podrške kapitalnim projektima koji su važni za opstojnost ovdašnjeg hrvatskoga naroda“, napisao je u čestitki predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

On je naveo da su i pripadnici hrvatske manjine dali skromni doprinos pobjedi HDZ-a izlaskom na izbore i davanjem potpore toj stranci u 11. izbornoj jedinici.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić je u čestitki istaknula da je vijest o pobjedi HDZ-a „među ovdašnjim Hrvatima primljena s radošću, budući da je riječ o pobjedi hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske, iza koje stoji očitovana težnja za perspektivnom i stabilnom budućnošću domovine”.



Vojnić je, na kraju čestitke, iskazala nadu da će dosadašnja bogata i uspješna suradnja legitimnih institucija hrvatske zajednice u Republici Srbiji s novom Vladom Republike Hrvatske, s Plenkovićem na čelu, biti još snažnije nastavljena.

Vodstvo Hrvata u Srbiji pozvalo je uoči izbora sunarodnjake da iziđu na izbore i glasuju za stranku „s kojom zajednica u Vojvodini ima najplodonosniju suradnju“.

Govoreći o izazovima u odnosima Srbije i Hrvatske, u svjetlu izbora novih vlada, Žigmanov je rekao kako postoje brojna otvorena pitanja, među kojima i problem razgraničenja, nestalih, kao i predstavnika Hrvata u parlamentarnim i državnim tijelima Srbije.

„Vjerujemo da će dvije nove vlade ozbiljnije poraditi da se problemi počnu rješavati, jer će to u protivnom biti teret koji će onemogućavati Srbiji da ostvari svoj eurointegracijski put“, izjavio je Žigmanov.

Na nedjeljne izbore izišlo je 437 hrvatskih državljana koji imaju privremeno ili stalno prebivalište u Srbiji.

Oko 50 posto njih je glasalo za HDZ, dok je 11 posto potpore dobio MOST, a oko 10 posto koalicija Možemo.

Neslužbena procjena je da oko 35.000 hrvatskih državljana koji u Vojvodini i Srbiji borave privremeno ili trajno imaju pravo glasanja na izborima.

Komentari