CDC: Amerikanaci bi mogli biti cijepljeni do srpnja

Screenshot

Čelni američki zdravstveni dužnosnik Robert Redfield rekao je u srijedu pred odborom Senata da bi se većina Amerikanaca mogla cijepiti protiv koronavirusa najkasnije do srpnja 2021.

Ravnatelj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield očekuje da će oko 700 milijuna doza cjepiva biti dostupno krajem ožujka ili u travnju, što je dovoljno za cijepljenje 350 milijuna ljudi.

“Mislim da ćemo do travnja, svibnja, lipnja, moguće srpnja, cijepiti sve američke građane”, rekao je Redfiled Odboru za zdravstvo senata SAD-a.

Pred odborom su o pandemiji koronavirusa, koja je u SAD-u odnijela više od 200.000 života, svjedočili još šef američke Uprave za hranu i lijekove Stephen Hahn, šef američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci i dužnosnik za zdravstvo i socijalne usluge Brett Giroir.Još nema cjepiva za covid-19, ali nekoliko kandidata je u završnim fazama ispitivanja cjepiva, uključujući kompanije Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson.

Tvrtke su započele proizvodnju cjepiva očekujući brzo odobrenje regulatora nakon što se utvrdi djelotvornost cjepiva.

Fauci očekuje da će 50 milijuna doza cjepiva biti dostupno u studenom, a 100 milijuna do kraja prosinca. Do travnja vjeruje da će biti dostupno ukupno 700 milijuna doza.

Zdravstveni dužnosnici i predsjednik Donald Trump iznijeli su različite procjene o tomu kada će cjepivo biti dostupno većini Amerikanaca.

Redfield je rekao da će vladina skupina koju čine dužnosnici iz zdravstva, socijalne skrbi i obrani, odlučivati o distribuciji cjepiva.

Komentari