Čak pet ruskih tvrtki proizvodit će cjepivo protiv koronavirusa

Pet ruskih tvrtki aktivno radi na pripremama za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, izjavio je čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitriev u eteru televizijskog kanala Russia-1.

Kako je precizirano u press-službi fonda, cjepivo će proizvoditi tvrtke Binnopharm, R-Pharm, Biocad, Generium i Center. Gamalei.

“Imamo pet tvrtki koje planiraju proizvodnju cjepiva u bliskoj budućnosti i u skladu s tim vrlo aktivno rade na naglom povećanju kapaciteta. Mislim da ćemo to vidjeti sljedeći mjesec, a u prosincu još i više”, rekao je.

Ranije je fond za izravna ulaganja izvijestio kako je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V.



Sputnik V prvo je registrirano cjepivo protiv koronavirusa. Proizveo ga je institut Gamalei, a u kolovozu je dobilo potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

Međunarodna znanstvena zajednica primila je s rezervom vijesti o ruskom cjepivu, ističući nedostatnost ispitivanja prije uporabe.

Velika klinička ispitivanja Sputnika V, odnosno treću fazu ispitivanja s najmanje 40 tisuća sudionika, Rusija je pokrenula krajem kolovoza, ali ispitivanja još nisu završena.

Komentari