Čak 115.000 zdravstvenih radnika preminulo je pandemiji

Twitter

Najmanje 115.000 zdravstvenih radnika umrlo je u pandemiji, iznio je najnovije procjene šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na otvaranju godišnje Svjetske zdravstvene skupštine (WHA).

“Mnogi su se i sami zarazili, a iako je izvješćivanje oskudno, procjenjuje se da je najmanje 115.00 zdravstvenih radnika platilo najvišu cijenu u službi drugima”, rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u ponedjeljak.

Tedros je rekao da neće tražiti minutu šutnje, već je pozvao prisutne u sobi za sastanke i one koji su se uključili online iz prijestolnica diljem svijeta, da zahvale milijunima zdravstvenih radnika.

Potaknuo je sve da zaplješću, navijaju i lupaju nogama, a i sam je dugo pljeskao i podsjetio na početak pandemije kada su stanovnici mnogih gradova izlazili u određeno vrijeme kako bi pljeskali i odali počast zdravstvenim radnicima.



WHO kritizirao bogate zemlje

Tedros je također kritizirao bogate zemlje jer kupuju većinu dostupnih dozi cjepiva protiv koronavirusa. Rekao je da je 75 posto cjepiva u tek 10 zemalja, dok milijuni zdravstvenih radnika u brojnim drugim zemljama moraju čekati svoj red za cijepljenje.

Pozvao je imućnije zemlje da prepuste doze, a zdravstvene dužnosnike da osiguraju da se najmanje 10 posto svjetskog stanovništva cijepi do rujna, a 30 posto do kraja godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u video poruci na buduće pandemije i rekla dužnosnicima da znanstvenu zajednicu treba bolje pripremiti.

“Ova pandemija još nije prevladana i neće biti posljednja”, rekla je Merkel. Pozvala je na međunarodni sporazum o pandemiji koji će olakšati suradnju zemalja i ubrzati sustav upozorenja kako bi se zaustavila iduća pandemija.

“Nakon pandemije je prije pandemije”, rekla je Merkel i podsjetila na čuveni citat nekadašnjeg nogometnog izbornika Zapadne Njemačke Seppa Herbergera koji je rekao: “Nakon utakmice je prije utakmice”.

“Trebali bismo se što bolje pripremiti za iduću. To je odgovor kojemu se nadam od Svjetske zdravstvene skupštine (WHA)”, rekla je Merkel.

Odlučuje se o proračunskim pitanjima

WHA se sastaje svake godine kako bi se, između ostalog, odredili zdravstveni prioriteti i odlučivalo o proračunskim pitanjima. Godišnji samit započeo je u ponedjeljak u Ženevi u online obliku uz negodovanja što je Tajvanu onemogućeno sudjelovanje.

Kina blokira sudjelovanje Tajvana od 2017. godine jer Peking taj otok smatra svojim teritorijem.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu i ministar zdravstva Chen Shih-chung izrazili su “duboko nezadovoljstvo” jer Tajvan nije pozvan kao promatrač unatoč širokoj globalnoj potpori G7 i globalnih zdravstvenih organizacija.

Wu i Chen pozvali su WHO da “služi zdravlju i dobrobiti cijelog čovječanstva i da ne kapitulira pred političkim interesima određenog člana”.

Komentari