Čačić jedan od potpredsjednika za kulturu, obrazovanje i mlade Skupštine europskih regija

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Župan Radimir Čačić preuzeo je dužnost potpredsjednika za kulturu, obrazovanje i mlade Skupštine europskih regija (AER), najveće europske međuregionalne organizacije sa 132 članice, priopćili su u petak iz Varaždinske županije.

Na online sastanku Izvršnog odbora AER-a Čačić je predstavio projekte koji se provode u području kulture i obrazovanja te projekte za mlade, među kojima je i „Skillnet“, kojim se želi osnažiti strukovno obrazovanje.

U sklopu projekta održana su i dva webinara – kako bi se mlade usmjerilo prema strukovnom obrazovanju te o funkcioniranju obrazovnog sustava u uvjetima pandemije i lockdowna.

Čačić je istaknuo da je iznimno veliki odaziv na oba webinara dokazao njihovu uspješnost. Napomenuo je da, posebice u razdoblju kada se na razini Europske unije donose najvažniji dokumenti za sljedeće programsko i financijsko sedmogodišnje razdoblje, postoji potreba za jačim utjecajem regija na izradu nacionalnih planova oporavka i otpornosti Europske unije.



„Pozdravljam zajedničko nastojanje regija da se aktivnije uključe u pripremu nacionalnih planova, za što je potreban inkluzivan pristup nacionalnih vlada, koje moraju prepoznati i uvažiti značaj regija i lokalne zajednice kao razina najbližih građanima”, rekao je Čačić.

Unatoč pandemiji, nastavljene su pripreme za program razmjene službenika regionalnih uprava. Održat će se i pripremni online tečaj u suradnji s Europskim sveučilištem Sciences Po iz Dijona, a program razmjene službenika nastaviti će se kada se poboljša epidemiološka situacija.

Na sastanku Izvršnog odbora sudionici su se dogovorili da se iduća proljetna plenarna sjednica AER-a, kojoj je domaćin trebala biti Varaždinska županija, ipak neće održati u Varaždinu, nego online, a kandidatura Varaždinske županije za domaćinstvo jednog od sljedećih događaja i dalje vrijedi, ističe se u priopćenju.

Komentari