Bundestag ukinuo imunitet Alexanderu Gaulandu, čelniku AfD-a

Predsjednik AfD-a Alexander Gauland Foto: flickr.com

Zastupnici njemačkog parlamenta ukinuli su u četvrtak imunitet predsjedniku zastupničkog kluba populističke Alternative za Njemačku (AfD) Alexanderu Gaulandu kako bi protiv njega mogla biti provedena istraga zbog poreznih nepravilnosti.

Zastupnici Bundestaga svih parlamentarnih stranaka, s izuzetkom AfD-a, glasali su za ukidanje imuniteta Gaulandu, a na preporuku parlamentarnog odbora za imunitet.

Odbor je preporuku izdao nakon zahtjeva državnog odvjetništva u Frankfurtu na Majni, gdje se protiv konzervativnog političara vodi istraga zbog sumnje u utaju poreza. Ukidanjem imuniteta bit će omogućen pretres privatnih prostora zastupnika Gaulanda.

Državno odvjetništvo je potvrdilo kako je odmah nakon ukidanja imuniteta započeo pretres u Gaulandovom stanu u Potsdamu pored Berlina.



Glasnogovornik zastupničkog kluba AfD-a Christian Lueth potvrdio je za medije da se radi o istragama zbog poreza, ali je objasnio da se radi o pogrešci pri ispunjavanju porezne prijave.

Prema pisanju njemačkih medija, od početka rada aktualnog saziva Bundestaga povećao se broj postupaka za ukidanje imuniteta. Najveći broj se odnosi na zastupnika AfD-a, a ukidanje imuniteta je u najvećem broju slučajeva povezano s istragama zbog ilegalnih donacija.

Komentari