Bugarski premijer traži ostavke ministara zbog priča o dosluhu s strankom Turaka

Twitter

Bojko Borisov zatražio je u srijedu od ministara financija, gospodarstva i unutarnjih poslova da podnesu ostavke kako bi se okončala nagađanja da vladajuća stranka desnog centra GERB djeluje u dosluhu s oporbenom strankom MRF, koja predstavlja tursku manjinu.

Ministri će podnijeti ostavke u četvrtak, priopćila je vlada.

Taj potez dolazi u jeku masovnih prosvjeda protiv korupcije na kojima se traži ostavka vlade.

Borisov je odbacio u srijedu zahtjev šefa države Rumena Radeva da njegova koalicijska vlada, suočena s masovnim protuvladinim prosvjedima, podnese ostavku.



Tisuće Bugara prosvjedovale su šest noći za redom na ulicama Sofije zahtijevajući ostavku Borisova i glavnog državnog odvjentika koje optužuju za korupciju i mafijaško ponašanje. Prosvjedi su se u međuvremenu proširili i na crnomorske gradove Varnu i Burgas te Plovdiv na jugu zemlju.

Prosvjedi su izbili nakon što je glavni državni odvjetnik Ivan Gešev naredio pretres ureda predsjednika države i uhićenje dvojice suradnika Radeva osumnjičenih za trgovinu utjecajem.

Gešev je optužio Radeva za neustavno ponašanje, tvitajući da je narušio neovisnost pravosuđa i da je vršio pritisak na ured tužitelja.

Prosvjede podupire oporbena Socijalistička stranka čijim je glasovima 2016. Radev, proruski orijentiran, izabran za predsjednika.

Sljedeći parlamentarni izbori zakazani su za ožujak 2021.

Komentari