Bugarska prijeti blokadom ako Makedonci ne priznaju da nisu postojali do 1944. godine

Zoran Zaev Foto: Ivana Batev / CROPIX

Sjeverna Makedonija suočava se s novim problemima na putu za ulazak u Europsku uniju. Bugarska prijeti blokadom ako Makedonija ne prihvati bugarsko tumačenje ‘zajedničke povijesti’ prema kojem su ‘Makedonce kao naciju izmislili bugarski komunisti i staljinistička Moskva 40-ih godina 20. stoljeća te da su se Bugari u Makedoniji tada morali izjašnjavati kao Makedonci’.

To je apsurd jer postoje povijesne činjenice koje dokazuju postojanje Makedonaca, kako navodi geopolitički analitičar Ivan Brodić za Slobodnu Dalmaciju.

Objašnjava kako je ova blokada vezana za Sofijski dogovor koji je Zoran Zaev potpisao prije dolaska na vlast, u kojem se navodi da Makedonci do 1944. godine uopće ne postoje već su Bugari s geografskom odrednicom. Bugarska očekuje da se Makedonija pridržava ovog sporazuma.

Javile su se snažne reakcije oporbe koja kritizira ovaj sporazum o promjeni povijesti i imena nacije te pripadajuće politike kao i razočaranje među građanima, pa i onima koji su dali podršku politikama Zorana Zaeva.



Ističe kako je Angela Merkel uz Emmanuela Macrona vjerojatno najmoćniji posrednik u rješavanju sporova u EU i na rubovima Unije, ali kako je Bugarska članica smatra da će Sjeverna Makedonija morati učiniti nekoliko ustupaka, odnosno pridržavati se Sofijskog dogovora te odricati od ljudi koji vladu vuku prema Beogradu.

Dodaje kako unatoč tome što lijevi establišment u Makedoniji ima emotivne veze s Beogradom, povijesno gledano Bugarska je Makedoniji puno duže bila saveznik.

Komentari