Broj zaraženih u Rusiji premašio 50 tisuća, Srbija očekuje kraj epidemije sredinom svibnja, Vučić razmišlja i o izborima

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji premašio je u utorak, prema službenoj statistici, 50 tisuća.

Preko 52.700 osoba zaraženo je koronavirusom u zemlji, što je porast od 1800 posto od 1. travnja. Preko 450 osoba u Rusiji umrlo je od koronavirusa, a oko 10 posto smrtnih slučajeva potvrđeno je u proteklih nekoliko dana, navode zdravstvene vlasti.

Preko pola slučajeva zaraze otpada na Moskvu – više od 29 tisuća. “Još nije došlo do vrhunca epidemije”, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi TASS. Rusko dužnosnici predviđaju da bi vrhunac epidemije mogao nastupiti idućeg mjeseca.

U većini ruskih pokrajina na snazi je karantena, a očekuje se da će se mjere produžiti do kraja svibnja, prenosi ruska novinska agencija RBC.



Restrikcije su pogodile rusku ekonomiju, ali vlast ističe da je zdravlje građana prioritet.

“Ljudski život apsolutni je prioritet ispred ekonomskih poteškoća”, rekao je Putinov glasnovornik Dmitrij Peskov.

Kraj epidemije u Srbiji između početka i sredine svibnja – epidemiolog

Kraj epidemije koronavirusa u Srbiji može se očekivati između njenog 10. i 12. tjedna, ocijenio je u utorak član kriznog stožera srbijanske vlade dr. Predrag Kon, a srbijanska vlada od utorka je djelomice ublažila restriktivne mjere uvedene zbog pandemije.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji registriran je 6. ožujka, a izvanredno stanje uvedeno je 15. ožujka, pa bi se najavljeni kraj epidemije, po Konovim riječima, mogao očekivati u razdoblju od početka do sredine svibnja.

Srbijanska vlada donijela je danas odluke kojima se mjere uvedene zbog pandemije djelomice ublažavaju, uz skraćenje policijskog sata te postupno otvaranje pojedinih trgovina, tržnica i obrničkih djelatnosti.

Kon je za Radioteleviziju Srbije – RTS rekao da će i nakon ukidanja izvanrednog stanja i unatoč slabljenju virusa neke mjere biti zadržane. Također je rekao kako se testiranjem sve više otkrivaju vrlo blagi slučajevi zaraze, čak i asimptomatski, navodeći da je testiranje u socijalnim ustanovama, gdje se pojavila zaraza, među zaposlenima otkrilo da su oni “bez ikakvih simptoma”.

“To znači da je virus uvelike u cirkulaciji, ali izaziva vrlo blago oboljenje ili nikakvo”, ocijenio je Kon, navodeći kako se “čini da virus ozbiljno slabi”.

Komentirajući što bi mogla biti potencijalna prijetnja u sedmom tjednu pandemije, u kojim se Srbija trenutno nalazi, Kon je ocijenio da ugrozu može predstavljati eventualni ekscesni ulaz zaraze u neke zdravstvene ili socijalne ustanove.

“Kada budemo postupno ukidali mjere moramo voditi računa da nas nešto ne iznenadi, neka pogreška. Dakle, svi oni koji trebaju početi raditi moraju poštivati sve što je već propisano”, poručio je srbijanski epidemiolog, naglasivši da se, uz socijalnu distancu, moraju nositi zaštitne maske i rukavice, uz dezinficiranje ruku i radnog prostora.

Na pitanje kada se u Srbiji može očekivati kraj epidemije, Kon je ocijenio da bi se o tome moglo govoriti nakon izlaska iz osmog tjedna. “Negdje 10. do 12. tjedna se može očekivati da više nema nikakve epidemije, ali da nestane virus – to je sve manje vjerojatno. Pratit će se njegovo prisustvo i tijekom toplijih dana, ali neće biti epidemije”, objasnio je Kon.

Srbija je u sadašnji, sedmi tjedan epidemije ušla s ukupno 6.630 oboljelih od Covida-19 te sa 125 umrlih koji su bili zaraženi infekcijom.

Vučić: Epidemiološko stanje bolje, razmišljamo o izborima

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da je epidemiološko stanje u Srbiji bolje te da se zbog poboljšanja zdravstvene situacije počelo razmišljati o nastavku predizborne kampanje i raspisivanju izbora.

Tijekom obilaska radova na izgradnji pružnog vijadukta “Čortanovci” kod Novoga Sada Vučić je najavio da će Srbija do listopada 2021. imati brzu prugu Beograd-Novi Sad.

Također je istaknuo kako je epidemiološka situacija u glavnom gradu Vojvodine veoma povoljna i da je gotovo ugašeno epidemiološko žarište u Novom Sadu.

“U posljednja tri dana Novi Sad je uvjerljivo najbolji po postotcima, što znači da tu imamo najniži postotak zaraženih od koronavirusa u velikim gradovima“, naveo je on.

U tome kontekstu mediji navode da broj oboljelih pada u cijeloj Vojvodini, pa se u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu od te zaraze trenutačno liječi 100, a u Općoj bolnici u Pančevu 144 pacijenata.

Od toga je u Novom Sadu na mehaničku ventilaciju priključeno sedam, a u pančevačkoj bolnici dva pacijenta.

U Srbiji je ukupno 6.630 oboljelih od koronavirusa.

Najavio skoro zasjedanje srbijanskog parlamenta

S obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju srbijanski predsjednik je najavio kako će najvjerojatnije početkom sljedećega tjedna, prvi put od izbijanja zdravstvene krize, zasjedati Skupština Srbije, te da se razmišlja o održavanju odloženih općih izbora.

Aleksandar Vučić je rekao da će o datumu i načinu održavanja izbora prvo razgovarati s političkim strankama s kojima je imao ranije razgovore i to prije ukidanja izvanrednog stanja, prenijela je agencija Beta.

Opći izbori u Srbiji trebali su biti održani 26. travnja, ali su zbog pandemije koronavirusa odloženi.

Povod Vučićeva posjeta Vojvodini bili su radovi na izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, koju grade mađarska i srbijanska strana. Vučić je naveo da sa srpske strane neće biti nikakvih kašnjenja u izgradnji, te da će, kada ona bude gotova, moći putovati vlakom od Beograda do Beča za samo četiri sata.

U sklopu toga projekta, do listopada 2021. trebala bi biti gotova dionica od Novoga Sada do Beograda, a do konca sljedeće godine trebali bi biti gotovi svi radovi na toj međunarodnoj liniji.

Međutim, kako podsjećaju neki neovisni mediji u Srbiji, rok za njihov završetak predstavnici vlasti u Beogradu pomicali su više puta.

Komentari