Broj zaraženih od covida-19 u svijetu približava se brojci od 10 milijuna

Ilustracija Foto: Twitter

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu, prema izračunu novinske agencije Reuters, u nedjelju se približio brojci od 10 milijuna, što je ključna prekretnica u širenju respiratorne bolesti koja je do sada ubila gotovo pola milijuna ljudi u sedam mjeseci.

Zaraženih je u svijetu trenutno oko 9.950.945, što je otprilike dvostruko više od godišnje zabilježenih teških slučajeva zaraze gripom prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Brojci od 10 milijuna zaraženih covidom-19 svijet se približava nakon što su mnoge teško pogođene zemlje počele popuštati epidemiološke mjere, istodobno uvodeći sveobuhvatne mjere prilagodbe radnih uvjeta i društvenog života koje bi mogle potrajati godinu ili više dana, odnosno, dok ne bude dostupno cjepivo.

Neke zemlje bilježe ponovni rast broja zaraženih, navodeći vlade na djelomično ponovno uvođenje karantena, što je, po mišljenju stručnjaka, obrazac koji bi se mogao ciklički ponavljati u nadolazećim mjesecima i u sljedećoj godini.



Prema Reutersovom izračunu temeljenom na službenim izvješćima vlada, od ukupnog broja zaraženih, po 25 posto otpada na Sjevernu Ameriku, Latinsku Ameriku i Europu, dok Azija i Bliski istok imaju oko 11, odnosno, 9 posto svjetske zaražene populacije.

Do sada je bolesti podleglo više od 497 tisuća ljudi, otprilike jednako godišnjem broju smrti uzrokovanih gripom.

Prvi slučajevi potvrđeni su 10. siječnja u Wuhanu u Kini, nakon čega se bolest proširila u Europi, Sjedinjenim Državama, te Rusiji.

Pandemija je sada ušla u novu fazu, s preko 10 tisuća dnevno zabilježenih novih slučajeva u Indiji i Brazilu.

Brazil je 19. lipnja izvijestio o rekordnih 54.700 novih slučajeva. Stručnjaci procjenjuju da bi broj umrlih u Latinskoj Americi mogao do listopada premašiti 380 tisuća, s oko 100 tisuća u ovome tjednu.

SAD, zemlja s najvećim brojem zaraženih u svijetu – više od 2,5 milijuna, u svibnju je uspjela usporiti širenje virusa, da bi se posljednjih tjedana virus pojavio u ruralnim predjelima i nekim prethodno nezahvaćenim dijelovima zemlje.

Komentari