BROJ ZARAŽENIH NASTAVLJA RASTI U posljednjih 24 sata potvrđeno novih 45 oboljelih od korone

Srdjan Vrancic / CROPIX

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom a predstavnici zdravstvenih ustanova u toj zemlji tvrde kako je stanje još uvijek pod nadzorom te da za sada nema razloga za uzbunu.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 400 uzoraka u protekla 24 sata zaraza potvrđena u 24 slučaja dok su u Republici Srpskoj testirali 154 uzorka a 14 je bilo pozitivnih na koronavirus.

Broj novozaraženih u BiH na dnevnoj je osnovi dvoznamenkasti već duže od dva tjedna a ukupni broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije u toj je zemlji sada veći od tri tisuće dok je 166 osoba umrlo.

Predstanici zdravstvenih ustanova i tijela vlasti zaduženih za nadzor nad epidemijom tvrde kako sadašnji trend rasta broja novozaraženih još nije razlog za uvođenje oštrijih restriktivnih mjera.



“Bilo je nekih promjena u proteklim danima no mi smo i dalje zadovoljni epidemiološkom situacijom. Ona je i dalje pod kontrolom”, izjavio je novinarima u Banjoj Luci Branislav Zejković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske. Pojasnio je kako se zaraza zapravo širi unutar lokalnih zajednica a njihova žarišta su identificirana i nadziru se.

Najveća žarišta u RS trenutačno su u Modriči i Doboju gdje se zaraza proširila među zaposlenima u dvije tvornice.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić u ponedjeljak je ustvrdio kako situacija jest ozbiljna ali je još uvijek pod nadzorom.

“Dok imamo jedan standardni broj (novozaraženih), dok nemamo nagle skokove odnosno konstantni nagli porast možemo reći da je situacija pod kontrolom. Najvažnije u ovom trenutku je rad epidemioloških službi na terenu, da se kontakti izoliraju, i to je primarni način na koji možemo koliko-toliko držati, odnosno kontrolirati broj novozaraženih”, kazao je Peršić za televiziju N1.

Komentari