Broj zaraženih koronavirusom u Indiji prešao 600 000; Ministar zdravstva poručio: Situacija je vrlo kritična

Twitter

Broj zaraženih koronavirusom u Indiji prešao je u četvrtak 600 tisuća, uz ukupno 17.834 smrtnih slučajeva, dok se indijske vlasti bore da ograniče širenje pandemije uz istodobno ublažavanje restriktivnih mjera, naveli su dužnosnici i ministarstvo zdravstva.

Novi izazovi u zaštiti ljude od epidemije postavili su se pred dužnosnike za krizna stanja u sjevernoj saveznoj državi Assam, gdje je zbog obilnih kiša došlo do poplava i klizanja terena u kojima je ovoga tjedna stradalo 57 ljudi, a više od 1.5 milijuna bilo je primorano napustiti svoje domove.

Ministar zdravstva države Assam, Himanta Biswa Sarma, rekao je da je država započela s agresivnijim testiranjem na koronavirus među seljanima koji su se bili prisiljeni potražiti sklonište u državnim zgradama i školama.

“Počeli smo izolirati nova žarišta koronavirusa; situacija je vrlo kritična”, Sarma je rekao Reutersu.



Porast broja zaraženih predstavlja ozbiljan izazov za indijske ograničene medicinske kapacitete i preopterećen zdravstveni sustav. Strah od mogućnosti da budu izolirani u slabo opremljenom državnom smještaju obeshrabrio je ljude od testiranja, kažu stručnjaci, što je dovelo do novih slučajeva covida-19 čak i nakon što je vlada uspostavila najdužu karantenu na svijetu.

Unatoč tome, u ponedjeljak je objavljena druga faza ublažavanja mjera, koja dopušta ponovno pokretanje više ekonomskih aktivnosti.

Savezna država Maharashtra, na zapadu zemlje, prijavila je u srijedu rekordan porast od 5.537 novih slučajeva infekcije, što je nagnalo vlasti da ponovno uvedu strogu karantenu u područjima oko financijskog središta Mumbaija, prisiljavajući ljude da prestanu putovati u grad koji u najvećoj mjeri ovisi o javnom prijevozu.

U ovoj saveznoj državi više je od petine ukupnog broja zaraženih u zemlji i gotovo polovica smrtnih slučajeva te ukupno ima 180.297 zaraženih i 8.052 smrti dosad.

Komentari