Broj smrtnih slučajeva u BiH povezan s koronvirusom povećan na 25

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Još dva smrtna slučaja povezana s koronavirusom potvrđena su u u ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pa je ukupni broj umrlih od početka epidemije time povećan na 25.

Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci priopćili su kako su tijekom noći tamo umrle dvije starije žene koje su bile kronične bolesnice a testovima je ranije potvrđeno da su zaražene virusom SARS-CoV-2.

Banja Luka je i dalje najveće pojedinačno žarište epidemije u BiH i tamo je do sada registrirana zaraza kod 190 osoba od nešto više od 660 kod kojih je do sada testiranjem potvrđen koronavirus.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić u ponedjeljak je kazao kako su u tom gradu testiranjima provedenim u posljednja 24 sata potvrđena još dva slučaja zaraze.


Ohrabrujuće je ipak to što je testirano više od 90 uzoraka pa je mali postotak zaraženih.

Na Klinikom centru u Sarajevu tijekom noći i jutra testirano je nešto više od stotinu uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena u devet slučajeva.

Ravnateljica sarajevskog Kliničkog centra Sebija Izetbegović kazala je kako se pet novih slučajeva zaraze odnosi na pacijente sa šireg područja Sarajeva gdje je do sada zabilježeno 26 slučajeva zaraze.

Vlasti u Federaciji BiH odlučile su ovog tjedna po prvi put nakon izbijanja epidemije prije gotovo mjesec dana dopustiti osobama starijim od 65 godina izlazak iz njihovih domova kako bi mogli podići mirovine i obaviti nužne nabavke.

No oni to mogu učiniti samo u prijepodnevnim satima a pripadnicima svih drugih dobnih skupina upućena je preporuka da u tom razdoblju ostanu u kućama kako se ne bi stvarale gužve u bankama i dućanima.

Komentari