Broj novozaraženih u EU raste, a cijepljenje se odvija sporo; U Bruxellesu tvrde da kašnjenja neće biti

Ilustracija Foto: Profimedia

Broj do sada zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je 120 milijuna. I dok se u zemljama koje su do sada uspjele cijepiti velik dio stanovništva epidemiološka slika popravlja, mnoge se bore s trećim valom pandemije.

U Europskoj uniji traju prijepori oko raspodjele cjepiva unutar zemalja članica, a jedina dobra vijest je da su Pfizer i BioNTech najavili pojačanu isporuku cjepiva.

Iz Mađarske ponovno stižu kritike na račun Europske komisije zbog procesa nabave cjepiva. Premijer Viktor Orban kaže da bi njegova zemlja bila u velikom problemu da nije sama naručila cjepiva iz Rusije i Kine.

Pogreške Europske unije u osmišljavanju strategije cijepljenja protiv koronavirusa priznaje potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.



Ali u Bruxellesu tvrde da kašnjenja u cijepljenju neće biti jer će manjak isporučenih cjepiva AstraZenece biti nadomješten Pfizerovim koji proizvodi brže i više nego što je planirao.

Posljednja u nizu zemalja koja je privremeno obustavila cijenjenje AstraZenecinim cjepivom je Irska, prenosi HRT.

“Cjepivo ne uzrokuje krvne ugruške. Znamo da njihovo stvaranje izaziva sama bolest COVID-19. To je vaskularna bolest koja može prouzročiti stvaranje veoma ozbiljnih ugrušaka u cijelom tijelu”, poručuje Anthony Harnden iz Britanskog odbora za cijepljenje i imunizaciju.

Cjepivima iz sporne serije ne koristi se ni Italija

U jednoj od pandemijom najgore pogođenih europskih zemalja cijepi se sporo, a zbog ubrzanog širenja zaraznijih varijanti virusa broj novozaraženih raste. Posljednjih dana svakodnevno ih je oko 25 tisuća.

Zbog toga će od sutra veći dio Italije biti u potpunosti ili djelomično zatvoren. Zatvaraju se vrtići, škole, restorani, kafići, dio trgovina, ograničava se kretanje. U potpunoj karanteni cijela Italija će biti za uskrsni vikend.

Parišku zračnu luku napuštaju pacijenti koji će liječenje morati nastaviti u Bordeauxu. Tako se nastoji smanjiti pritisak na prepune bolnice pariške regije.

“U mogućnosti smo prevesti 6 pacijenata na dan medicinskim zrakoplovima i helikopterima. U pripremi je prijevoz brzim medicinskim vlakom koji ima kapacitet 24 do 48 pacijenata”, kaže Nicolas Peju, zamjenik ravnatelja pariške agencije za javno zdravstvo.

Samo jučer u Francuskoj je bilo gotovo 30 tisuća novooboljelih, više od 4 tisuće je na odjelima intenzivne njege.

Komentari