Broj mrtvih u BiH porastao na 30, preminuo je muškarac u Banja Luci

Twitter

Do utorka ujutro u Bosni i Hercegovini potvrđen je trideseti smrtni slučaj povezan sa zarazom koronavirusom, a broj zaraženih osoba prešao je 700, izvijestile su medicinske službe, dok vlasti u toj zemlji uvode sve strožije mjere nadzora.

Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci potvrdili su kako je kod njih protekle noći umro stariji muškarac kod kojega je testiranjem potvrđena zaraza virusom SASR-CoV-2. Kao i u svim ranijim smrtnim slučajevima preminuli je bio kronični bolesnik kod kojega je koronavirus samo pogoršao komplicirano zdravstveno stanje.

U banjolučkom laboratoriju tijekom noći testirali su 214 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 42 osobe.

U Kliničkom centru u Sarajevu u istom razdoblju zaraza je pak potvrđena u četiri slučaja, a testirano je 58 uzoraka.



Karantene na svim graničnim prijelazima

U BiH je u ponedjeljak dopremljeno novih 150 tisuća testova na koronavirus nabavljenih iz Južne Koreje. Kupila ih je vlada Federacije BiH i oni će biti raspoređeni po laboratorijima u većim gradovima u tom entitetu.

Od utorak ujutro služba civilne zaštite počela je uspostavljati šatorska naselja na svim graničnim prijelazima koji su još u funkciji, a na njima do sada nije bilo uspostavljenih lokacija za detaljne sanitarne inspekcije.

Stožer civilne zaštite Federacije BiH zapovjedio je uspostavu karantenskih naselja na prijelazima na kojima ih do sada nije bilo, poput Orašja, Kamenskog, Doljana i Neuma.

Ranije su takva naselja uspostavljena uz granične prijelaze na sjeveru te na istoku BiH.

Dio je to mjera koje poduzimaju vlasti u BiH da otežaju ulazak u zemlju svim osobama, jer će tako ubuduće svi oni koji dolaze, nakon obvezne trijaže na graničnim prijelazima, odmah morati u karantenu u mjestima prebivališta u trajanju od 14 dana, bez mogućnosti da u tom razdoblju budu u samoizolaciji.

“Gdje nema karantene, nema ni prolaza”, kazao je ravnatelj civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak.

RS: Visoke kazne za širenje lažnih vijesti

U Republici Srpskoj vlast je već počela koristiti odredbe izvanrednog stanja pa je tako odlukom entitetske predsjednice Željke Cvijanović o utorka na snazi uredba sa zakonskom snagom kojom će se kaznama od 500 do 5000 eura kažnjavati fizičke i pravne osobe za koje policija ocijeni da šire lažne vijesti i dezinformacije “kojima se izaziva panika i narušava javni red i mir”.

“Ne može se dopustiti iznošenje netočnih informacija, na primjer o broju preminulih, broju osoba na respiratoru, o situaciji u zdravstvu, institucijama ili društvu”, obrazložila je ovu odluku Cvijanović, koja sada u rukama ima neograničene ovlasti jer je entitetski parlament sam sebe suspendirao.

Političari iz oporbe optužuju vlast u RS-u da uvođenjem kazni za navodno netočne informacije vlast pokušava ugušiti svaku kritiku i kontrolirati medije.

Prije desetak dana parlament RS je donio odluku o proglašenju izvanrednog stanja, čime je sve ovlasti prepustio entitetskoj predsjednici, bliskoj suradnici člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Komentari