Brnabić napala oporbu da stoji iza prosvjeda: Nisu mogli ući u Skupštinu na izborima, pa su pokazali svoje pravo nasilničko lice

Twitter

Predsjednica odlazeće vlade Srbije Ana Brnabić osudila je noćas prosvjede i incidente ispred srbijanskog parlamenta i poručila da će država i njezine institucije zaštititi pravni poredak “kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji”.

Optužujući oporbu za prosvjede, Brnabić je u pisanoj izjavi koju prenose beogradski mediji istaknula da najoštrije osuđuje “vandalizam političara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju sa najtežim udarom koronavirusa od početka pandemije”.

“Budući da nisu mogli ući u Skupštinu Srbije na izborima, ponovo su pokazali svoje pravo nasilničko lice pokušavajući steći političke bodove na najvećoj krizi na planeti od Drugog svjetskog rata”, istaknula je Brnabić.

Ona je, ukazujući da broj novozaraženih u svijetu svakoga dana raste, pozvala na jedinstvo i zatražila “svu neophodnu potporu zdravstvenim radnicima koji se predano bore za svaki život u Srbiji”.



Prosvjedi u Beogradu počeli su u utorak navečer nešto prije 21 sat, potaknuti najavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će, zbog pogoršane epidemiološke situacije, ponovo biti uveden policijski sat.

U Srbiji je danas službeno prijavljeno 13 preminulih, a do 15 sati bilo je 110 ljudi na respiratoprima. Vučić je u obraćanju na izvanrednoj konferenciji za novinare ocijenio da je “alarmantna situacija u Beogradu, a ozbiljna u još četiri grada”, navodeći da je u covid bolnicama trenutno oko 4.000 pacijenata.

Srbija se nalazi u međurazdoblju od izbora i sastavljanja nove vlade čije je formiranje Vučić najavio najkasnije do 25. srpnja.

Na izborima 21. lipnja, koje je dio oporbe bojkotirao tvrdeći da su neregularni, Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila je 188 od 250 mandata i s dvotrećinskom većinom može sama formirati vladu.

Komentari