BRITANSKI THINK THANK TVRDI Kinu bi trebalo tužiti zbog izazivanja pandemije koronavirusa

Kinu bi, prema međunarodnom zakonu trebalo tužiti zbog izazivanja pandemije koronavirusa koja je uzrokovala više desetaka tisuća smrti ljudi diljem svijeta te za posljedično golemu ekonomsku štetu, ističe se u novom izvješću britanskog top think tanka, piše The Sydney Morning Herald and The Age.

Također se navodi da bi odšteta trebala iznositi najmanje 6,5 bilijuna dolara, jer toliko sredstava troše zemlje G7 skupine. Naime, oni su prisiljavali svoje stanovnike da ostanu u svojim kućama i ne odlaze na posao čime se pokušalo obuzdati širenje zaraze, ali je s druge strane uzrokovana golema gospodarska šteta.

Australski premijer Scott Morrison je rekao kako je australska vlada izdvojila 130 milijardi  dolara za potpore radnicima i poduzećima.

Spekulacije o dolasku virusa u Wuhan

Neki od kineskih političara, uključujući glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijiana podržavaju spekulativne i neutemeljene tvrdnje da su virus iz SAD-a u Wuhan donijeli američki vojnici, a ne da se pojavio na tržnici Huanan Seafood na kojem se prodaju žive divlje životinje.



Iz londonskog konzervativnog think-tanka The Henry Jackson Society smatraju kako bi  Kinu trebalo tužiti po 10 pravnih osnova, uključujući međunarodne zdravstvene propise, koji su unaprjeđeni nakon izbijanja SARS-a, epidemije koju je Kina također pokušala zataškati.

U izvještaju se navodi kako je Kina zakazala, jer da je dostavila točne informacije o koronavirusu odmah u počecima bolesti “zaraza ne bi ni napustila tu zemlju i proširila se po svijetu”.

Zviždači rekli kako se zaraza širila među ljudima i prije njene službene objave

Iz Kine su prijavili zarazu koronavirusom tek 31. prosinca prošle godine kada su naglasili kako “nema dokaza o prenošenju zaraze s jednog na drugog čovjeka”.

Ipak, pojavili su se “zviždači”, uključujući i doktora Li Wenlianga, koji su tvrdili kako se “bolest širila među ljudima” i prije nego što su Kinezi prijavili zarazu koronavirusom.

Prema izvještaju South China Morning Posta navedeno je kako je u Kini do 27. prosinca 2019. bilo registrirano gotovo 200 slučajeva zaraze koronavirusom.

Prema Međunarodnim zdravstvenim propisima, ugovorne zemlje odgovorne su za prijavljivanje takvih hitnih zdravstvenih slučajeva koji bi mogli imati međunarodni značaj. Oni moraju dijeliti podatke koji se odnose na širenje, ozbiljnost i prijenos svih patogenih elemenata koji su potencijalno prenosivi s jednog na drugog čovjeka.

Prekršeni Međunarodni zdravstveni propisi

Prema britanskom konzervativnom think-tanku Henry Jackson Society, Kina je učinila suprotno odnosno prikrivani su podaci, a liječnici koji su željeli reći istinu su kažnjeni.

Iz think-tanka pozivaju zemlje na pokretanje zajedničkog djelovanja protiv Kine, jer su, prema njima, Wuhan i Hubei prekršili Međunarodne zdravstvene propise, a za to je odgovorna kineska vlast.

“Više je nego vjerojatno da je odgovorom Komunističke partije Kine na Covid-19 zapravo prekršeno međunarodno pravo”, navodi se u izvješću i dodaje kako stoga treba tražiti financijsku naknadu od Kine.

Koautor izvješća Matthew Henderson je rekao kako su i sami Kinezi žrtve nepažnje svoje vlade. “Oni su nevine žrtve, baš kao i svi mi, a za to je kriva Komunistička partija Kine”, naglasio je Henderson dodajući kako oni očito nisu “naučili lekcije iz neuspjeha u epidemiji SARS-a”, piše The Sydney Morning Herald and The Age.

Komentari