Britanski premijer Zelenskom uručio nagradu Winston Churchill

Foto: Facebook

Britanski premijer Boris Johnson usporedio je vodstvo Volodimira Zelenskog s ratnim pothvatima Winstona Churchilla.

Premijer je rekao da vjeruje da bi Churchill “navijao i vjerojatno plakao” kad je ukrajinski predsjednik inzistirao da treba “streljivo, a ne vožnju” iz Kijeva kad je započela ruska invazija u veljači.

Dodao je da može zamisliti duh Sir Winstona “kako hoda s vama” i “kako svojim štapom” prolazi kroz sve nedaće.

Johnsonovi komentari dolaze tijekom svečanosti u Downing Streetu kad je Zelenskom koji se javio putem video veze uručio nagradu Sir Winstona Churchilla za vodstvo.



Članovi Churchillove obitelji i Međunarodno društvo Winston Churchill bili su prisutni tijekom svečanosti. Zelenski je rekao: “Moja je izuzetna čast primiti ovu nagradu za vodstvo.”

Dodao je: “Ukrajina nije ostavljena sama nakon 24. veljače, imali smo one koji su nam pomagali, koji su se sjetili u najcrnjim vremenima što je čast, i koji nisu ni pomislili da odustanu od borbe – govorim Borise o tebi”.

“Ova nagrada je također i tvoja i ovo je odraz našeg zajedničkog vodstva Ukrajinaca, Britanaca i svih onih koji ne žele tiranima predati svoju slobodu”.

Johnson je rekao Zelenskom da se “u trenutku ogromne krize, suočio s testom vodstva koji je, na svoj način, bio težak poput Churchillova izazova 1940. godine.”

“Vaš prkos, vaše dostojanstvo, vaš nepogrešivo dobar smisao za humor dotaknuo je milijune, i dok stojite protiv barbarizma, postali ste simbol junaštva ukrajinskog naroda. I inspirirana vašim vodstvom, znam ne samo da Ukrajina može pobijediti, nego da Ukrajina hoće pobijediti, a kad taj dan dođe, kao što će doći, Ukrajina će se podići i zauzeti svoje mjesto, kao suverena i nezavisna nacija”, dodao je.

Bista Sir Winstona je uručena ukrajinskom veleposlaniku u Ujedinjenom kraljevstvu, Vadimu Pristaiku.

Komentari