Britanski ministar vanjskih poslova o popuštanju mjera: Uvjereni smo da je ovo pravi korak u ovom trenutku

Flickr

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab poručio je u nedjelju da je vladino “pažljivo” popuštanje mjera “pravi korak u ovom trenutku”.

Kritičari tvrde da je Boris Johnson prerano popustio restriktivne mjere jer ne postoji potpuno funkcionalan sustav praćenja novih žarišta epidemije.

Samo je u SAD-u potvrđen veći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa nego u Velikoj Britaniji, a vlada navodi da popušta mjere “oprezno” kako bi se uravnotežila potreba za pokretanjem ekonomije s prevencijom širenja koronavirusa.

“Uvjereni smo da je ovo pravi korak u ovom trenutku”, rekao je Raab za Sky News.

“Poduzimamo te korake vrlo oprezno, znanstveno utemeljeno, ali i utemeljeno na našoj mogućnosti praćenja virusa”, dodao je.

Od ponedjeljka će u Engleskoj biti dopušteno okupljanje do šest osoba na otvorenom, dijelom će se otvoriti škole, a sportska će se natjecanja održavati bez gledatelja.

Više od dva milijuna ljudi kojima je bio zabranjen izlazak iz kuće od ponedjeljka će moći izaći van.

Johnson se suočava s pritiskom unutar svoje Konzervativne stranke da pokrene ekonomiju, nakon što su potrošene milijarde da bi se spasile tvrtke i radna mjesta.

Vlada navodi da je program praćenja kontakata zaraženih osoba, koji je ključan za vladinu strategiju, već spreman, ali neki znanstvenici tvrde da se još ne može sa sigurnošću zaključiti je li taj sustav prikladan.

Peter Openshaw, član skupine koja savjetuje vladu o prijetnjama novih respiratornih virusa, kazao je da je “duboko zabrinut” kao i drugi znanstvenici.

“Mislim da se slažem sa svojim kolegama znanstvenicima ili skoro sa svim kolegama znanstvenicima po pitanju duboke zabrinutosti te da trebamo nastaviti (popuštanje) s velikim oprezom”, rekao je za BBC, dodajući da u Velikoj Britaniji još uvijek postoji velik broj aktivnih slučajeva.

“Mislim da prerano popuštanje nosi sa sobom velik rizik da se uništi dobro što smo postigli u suzbijanju transmisije. Zato moramo i dalje biti jako, jako oprezni”, kazao je.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon, koja je odabrala restriktivniji pristup u odnosu na Englesku, smatra da se mjere moraju popuštati “vrlo oprezno”.

“Slažem se s mišljenjem izraženim za vikend da moramo biti vrlo oprezni”, kazala je za Sky News.

“Virus nije otišao, još uvijek postoji značajan rizik da ga se ne može kontrolirati”, dodala je.

Komentari