Britanska vlada: Prerano je za ukidanje mjera

Reuters/Twitter

Britanska vlada je upozorila u četvrtak da se treba pripremiti na produljenje izolacije zbog pogoršanja pandemije u Velikoj Britaniji, čiji premijer Boris Johnson ostaje u bolnici, ali je premješten s odjela intenzivne njege jer mu se stanje popravilo.

Dominic Raab koji privremeno vodi vladu, još je jednom pozvao Britance da poštuju mjeru izolacije koja bi se trebala produljiti za tri tjedna u odnosu na prvotni plan, što je u načelu do ponedjeljka idući tjedan, unatoč znatnim gospodarskim i društvenim gubitcima.

Nakon vladine krizne sjednice o britanskoj strategiji u budućnosti održane putem videoveze, Raab je rekao da će se službena odluka donijeti tek “krajem idućeg tjedna”.

“Prerano” je za ublažavanje mjera društvenog distanciranja, upozorio je, dodajući da se to neće dogoditi sve dok se ne dosegne “vrh”, što se očekuje tek za nekoliko tjedana.

“Naš neposredni prioritet je usporiti širenje virusa”, istaknuo je Dominic Raab.

Nakon hospitalizacije 55-godišnjeg premijera vlada je ostala bez čelnika u trenutku kada Velika Britanija tone u krizu zbog novog koronavirusa, s dnevnim brojem zaraženih i umrlih među najvišim u Europi.

Raab je rekao da nije imao nikakav kontakt s Johnsonom otkad je premijer hospitaliziran, ali je naglasio da ima dovoljno ovlasti da donosi ključne odluke bez svog šefa.

Odgovarajući na pitanje je li razgovarao s Johnsonom otkad je preuzeo dužnost, Raab je rekao: “Nisam još. Mislim da je sada važno pustiti ga da se oporavi, posebno dok je na intenzivnoj skrbi”. Izjavu je dao prije nego je premijer premješten.

“Imam sve ovlasti i moram donositi odgovarajuće odluke”.

U zemlji je umrla još 881 osoba oboljela od covida-19, pa se ukupan broj umrlih popeo na 7.978, pokazuje dnevno izvješće koje je u četvrtak objavio ministar vanjskih poslova.

Raab je u četvrtak predvodio, umjesto Johnsona, zahvalu zdravstvenim radnicima, što je tjedni događaj organiziran preko društvenih mreža.

Ljudi u 20 sati na pragovima svojih domova pljeskom daju potporu i odaju zahvalnost Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).

Komentari