Britanska vlada odbacila ultimatum EU-a, laburisti ju optužuju da ruši svoj ugled

Britanska vlada odbacila je ultimatum Bruxellesa i ustraje na zakonu kojim briše određene članke Sporazuma o razdruživanju s Europskom unijom, rekao je u četvrtak Michael Gove, ministar zadužen za brexit, no oporbeni laburisti optužili su vladu da ruši ugled zemlje.

“Savršeno jasno rekao sam da nećemo povući zakon i on je to shvatio. Naravno, zbog toga je izrazio žaljenje”, rekao je za Gove za Sky News nakon sastanka s potpredsjednikom Europske komisije Marošem Šefčovičem.

Dodao je pritom: “Vitalno je važno da postignemo napredak”.

Spornim zakonom vlada u Londonu planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, a upravo to je bilo jedno od najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju. Zbog tih najava posebno je zabrinuta Irska, koja jedina ima kopnenu granicu u s Velikom Britanijom, ali i Sjeverna Irska, koja je dio Velike Britanije.



Na traženje Komisije u četvrtak je održan hitni sastanak Šefčoviča i Govea na kojem je britanska strana zamoljena objasniti sporne prijedloge zakona.

“Europska unija očekuje da će se pismo i duh Sporazuma o razdruživanju u potpunosti poštovati. Kršenje uvjeta iz Sporazuma narušilo bi međunarodno pravo, potkopalo povjerenje i ugrozilo tekuće pregovore o budućim odnosima”, kaže se u priopćenju Komisije.

“Bude li zakon prihvaćen, to će predstavljati iznimno ozbiljno kršenje Sporazuma o razdruživanju i međunarodnog prava”, dodaje se.

Sporazum o razdruživanju stupio je na snagu 1. veljače 2020 i ima pravne učinke prema međunarodnom pravu.

Ugled Velike Britanije

“Od tog trenutka ni EU niti Velika Britanija ne mogu jednostrano promijeniti, pojasniti, izmijeniti, tumačiti, zanemariti ili poništiti sporazum. Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj ključan je dio Sporazuma o razdruživanju. Cilj mu je zaštititi mir i stabilnost na otoku Irskoj i bio je rezultat dugih, detaljnih i teških pregovora između EU-a i Velike Britanije”, kaže se u priopćenju Komisije.

Michel Barnier, glavni pregovarač za brexit iz Europske unije, rekao je u četvrtak nakon ovog najnovijeg kruga pregovora da je London razočarao u mnogim područjima.

Europska unija je pokazala fleksibilnost kada je riječ o britanskim zahtjevima u ribarstvu, najvišem sudu EU-a te na drugim područjima, rekao je Barnier i dodao da “Ujedinjeno Kraljevstvo nije recipročno angažirano u području temeljnih načela i interesa EU-a”.

Barnier je najavio da “EU intenzivira spremnost za sve scenarije od 1. siječnja 2021”, a to je datum kada završava razdoblje britanske postbrexit tranzicije.

Britanska oporbena Laburistička stranka rekla je da zemlja ruši svoj ugled jer je odabrala kršiti međunarodno pravo.

“Ogoljela istina je da UK krši međunarodno pravo i ovim procesom ruši ugled Ujedinjenog Kraljestva u svijetu”, rekao je glasnogovornik laburista Charlie Falconer.

Komentari