Britanska policija dobila pristup informacijama o stanovnicima koji su u samoizolaciji

Profimedia

Britanska policija dobila je pristup podacima o stanovnicima kojima je određena samoizolacija, objavilo je kasno u subotu britansko ministarstvo zdravlja.

Glasnogovornik ministarstva objavio je kako je s nacionalnim policijskim tijelom NPCC dogovoreno da će policajci imati pristup informacijama o samoizolaciji od slučaja do slučaja.

„Memorandum o razumijevanju osigurava da se informacije dijele uz primjerene zaštitne mehanizme i u skladu sa zakonom. U tom procesu se ne dijele informacije o zdravlju ili testiranju“, napisao je glasnogovornik u priopćenju.

O ovoj odluci je ranije izvijestio kanal Sky News koji je prenio i priopćenje policijskog vijeća u kojem stoji da će snage sigurnosti i dalje poticati dobrovoljno poštivanje izolacije, no da će i izdavati kazne kad to bude potrebno.



„Kad ljudi odbiju otići u samoizolaciju policija može izdavati kazne i uputiti ih da se vrate u samoizolaciju. Policajci će analizirati svaku pojedinačnu situaciju kako bi imali uvid u okolnosti i sami odlučiti je li ih primjereno kazniti“, priopćio je NPCC.

Sustav testiranja i praćenja, za koji je premijer Boris Johnson tvrdio da će biti najbolji na svijetu, naišao je na poteškoće. Ranije ovaj mjesec je zbog računalne greške kasnio unos gotovo 16 tisuća slučajeva u sustav.

Proteklih tjedana u Britaniji naglo raste broj novozaraženih, zbog čega su Johnson i regionalni čelnici primorani postrožiti mjere.

Britanija je među državama s najvećim brojem umrlih u Europi, a zabilježila je i najveći pad gospodarstva zbog pandemije.

Komentari