Britanska kraljica pojavila se prvi puta u javnosti od karantene

Twitter

Kraljica Elizabeta II. u četvrtak se prvi puta od ožujka i karantene uvedene zbog pandemije koronavirusa pojavljuje u javnosti prigodom posjete vojnom laboratoriju Porton Down.

Devedesetčetverogodišnja kraljica, koja je provela karantenu u dvorcu Windsor, obavlja svoju dužnost telefonski ili putem video poziva, u svojoj palači od kada su uvedene restrikcije.

Unuk, princ William, bio je s njom prilikom prvog pojavljivanja u javnosti.

Laboratorij u Porton Downu u jugozapadnoj Engleskoj poznat je po tome što je identificirao nervni agens novičok kojim su otrovani bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćer Julija u obližnjem gradu Salisburyju prije dvije godine.

London je optužio dva ruska agenta za izvođenje napada, što Kremlj odbacuje. Oboje su se nakon nekog vremena oporavili.

Tijekom posjeta kraljica i princ susrest će se s osobljem Porton Downa i drugim vojnim osobljem koje je bilo uključeno u proces identificiranja novičoka, kao i s drugim znanstvenicima koji pomažu vladi prilikom odgovora na pandemiju koronavirusa.

Formalna svrha posjeta je otvoriti novi centar pri laboratoriju u kojem će kraljici i princu biti prikazana forenzička obrada eksploziva.

Također će im biti prikazano oružje i taktike koje se koriste u protuobavještajnim operacijama.

Porton Down je osnovan 1916. kao britanski laboratorij kemijskog i biološkog oružja, u kojemu znanstvenici ministarstva obrane provode tajne eksperimente, u koje je uključeno oko 20 tisuća vojnika.

Prilikom jednog eksperimenta vojnik je umro zbog izloženosti nervnom agensu sarinu.

Od 1960-tih Porton Down je usredotočen na razvijanje obrambenih i sigurnosnih tehnologija, iako je tajna struktura laboratorija uvijek uzrokovala nagađanja o njegovim aktivnostima.

“Ni jedan vanzemaljac, živ ili mrtav, nije nikada bio u Porton Downu”, navodi se na vladinoj stranici.

Od ožujka kraljica se pojavila samo u Windsoru na vojnoj ceremoniji u lipnju kada se obilježavao njen rođendan te na ceremoniji proglašenja vitezom stogodišnjeg kapetana Toma Moorea koji je prikupio milijune funti za zdravstvene usluge.

Također je odlazila u svoje privatne rezidencije – škotski dvorac Balmoral te u Sandringham u istočnoj Engleskoj.

Komentari