Britanija zabranila kupovinu antena i opreme za 5G koju proizvodi Huawei: Ova odluka ispravna je za nacionalnu sigurnost i ekonomiju

Huawei

Britanska vlada zabranila je britanskim teleoperaterima kupovinu antena i sve opreme za 5G mrežu koju proizvodu Huawei, javlja BBC.

Odluka važi od 31. prosinca nadalje, a osim toga, teleoperateri moraju ukloniti svu opremu te kineske tvrtke iz svojih mreža do 2027. godine.

Tajnik za digitalne poslove, Oliver Dowden, danas je u britanskom parlamentu obznanio ovu odluku.

Podsjetimo, prošle godine je SAD uveo sankcije Huaweiju, tvrdeći kako ta tvrtka predstavlja nacionalnu prijetnju, što pak Huawei niječe, javlja BBC.

“Ova odluka nije bila lagana, ali je ispravna”

Dowden je rekao kako će ova odluka unazaditi uvođenje 5G mreže za godinu dana.

“Ova odluka nije bila lagana, ali je ispravna za naše mreže i za nacionalnu sigurnost i ekonomiju, sada ali i dugoročno”, rekao je.

Vlada se ovako želi udaljiti od Huaweija kao proizvođača opreme za 5G mrežu u toj zemlji. Ipak, u vladi vjeruju da će 5G uvesti kroz dvije godine.

Dowden je objasnio i da je rok za uklanjanje širokopojasnog kompleta stavljen do 2027. godine jer se zemlja ne želi oslanjati samo na Nokiju kao jedinog proizvođača opreme, piše Index.hr.

Komentari