BRITANIJA SE SPREMA ZA DUGU KARANTENU Ako se broj smrtnih slučajeva održi ispod 20.000, to bio ‘dobar ishod’

Flickr

Britanci se moraju pripremiti za “dugo razdoblje” karantene zbog suzbijanja širenja koronavirusa, upozorio je visoki dužnosnik u nedjelju kada je objavljen podaak o 1.288 umrlih i 19.522 zaraženih.

Vlada je u ponedjeljak donijela odluku o karanteni u cijeloj zemlji, koja bi na snazi trebala biti barem tri tjedna. Svrha te mjere je zaštititi stanovništvo i suzbiti širenje epidemije koronavirusa, zbog čijih je posljedica u Ujedinjenom Kraljevstvu dosad zabilježeno 1288 smrtnih slučajeva, a virusom je zaraženo 19.522 ljudi, stoji u priopćenju zdravstvenih vlasti objavljenom u nedjelju.

“Ne mogu iznijeti točna predviđanja, no mislim da se svi moraju pripremiti za dugo razdoblje karantene tijekom kojih će na snazi biti donesene mjere”, rekao Michael Gove, desna ruka britanskog premijera Borisa Johnsona BBC-ju.

“Volio bih kad bih mogao predvidjeti kada će sve ovo završiti, no u ovom je trenutku ključno da poštujemo stroge smjernice kada je posrijedi uspostavljanje razmaka među ljudima u narednim tjednima”, rekao je.



Britanski epidemiolog Neil Ferguson s londonskog Imperial Collegea, ujedno savjetnik vlade, za Sunday Times je kazao da bi se karantena u državi mogla zadržati vjerojatno do kraja svibnja, a možda i do početka lipnja”.

No Gove nije želio iznositi precizne datume.

U pismu poslanom na adrese 30 milijuna britanskih kućanstava, britanski premijer Boris Johnson svoje sunarodnjake upozorava da će se “stvari pogoršati prije nego što nastupi poboljšanje” te da će poštivanje pravila karantene omogućiti brži “povratak zemlje u normalu”.

Direktor britanskoga javnozdravstvenog sustava NHS, Stephan Powis, u subotu je kazao da bi, ako se broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji održi ispod 20.000, to bio “dobar ishod”.

Dodao je i da bolnice u zemlji još nisu pune, no da će se zbog broja novozaraženih pacijenata i dalje postavljati novi kreveti, osobito u Londonu, gdje se bolest širi najbrže.

Komentari