Britanija je na putu da postane najteže pogođena zemlja Europe u pandemiji

Ilustracija Foto: Twitter

Velika Britanija na putu je da postane jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom koronavirusa u Europi, što potvrđuju podaci da je broj žrtava prešao 20.000 sa 17. travnja, u što su ubrojane žrtve iz domova za starije i nemoćne u Engleskoj i Walesu.

Ured za nacionalne statistike (ONS) objavio je da je broj umrlih povezan s covidom-19 u Engleskoj i Walesu 35 posto viši od dnevnih podataka o umrlima u bolnicama do 17. travnja koje je objavila vlada, po službenim podacima koji uključuju umrle i izvan bolnica.

Po ONS-u, zaključno sa 17. travnja zabilježena su ukupno 21.284 smrtna slučaja povezana s covidom-19, respiratornom bolešću izazvanom novim koronavirusom.

To je oko 35 posto više od 13.917 umrlih u bolnicama, kako je vlada objavila 18. travnja.



Bilanca u Ujedinjenom Kraljevstvu, zaključno sa 17. travnja, time je gora nego u Francuskoj, čija bilanca također uključuje umrle u domovima umirovljenika, te Španjolskoj, po Reutersovim izračunima, ali je manja od ukupne bilance u Italiji.

Tri puta veći broj umrlih u domovima umirovljenika u Engleskoj i Walesu u roku od nekoliko tjedana pridonio je daleko većoj ukupnoj bilanci.

Po ONS-u, ukupno je 7316 ljudi umrlo u domovima umirovljenika tijekom 16. tjedna 2020., gotovo tri puta više od broja prijavljenog u 13. tjednu.

Prema podacima koje je u ponedjeljak objavilo britansko ministarstvo zdravstva, 21.092 osobe umrle su u bolnicama u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što su bile pozitivne na covid-19.

Komentari