Britanija i Francuska nastoje riješiti graničnu blokadu kako bi se osigurao nesmetan protok

HRT

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona nastoji s Francuskom pronaći način da se otvore granice i odblokira jedna od najvažnijih europskih trgovačkih ruta devet dana prije definitivnog razlaza Britanije i EU-a, javlja u utorak Reuters.

Više od 40 zemalja privremeno je zatvorilo granice za robu i putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva ukinuvši letove iz te zemlje zbog brzog širenja novog soja koronavirusa.

Francuska je zatvorila granicu s Ujedinjenim Kraljevstvom na 48 sati. Kamioni i trajekti iz Dovera ne smiju prometovati.

BBC, pozivajući se na francuskog ministra za europske poslove Clementa Beaunea, javlja da će Britanija i Francuska objaviti dogovor o ponovnoj uspostavi teretnog prometa do srijede.



“U posljednja 24 sata stalno razgovaramo s našim francuskim kolegama o nizu pitanja, a nastavit ćemo i danas”, kazala je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Na pitanje da li se rješenje može danas očekivati, Patel je kazala da se na tome radi jer je “u interesu obiju zemalja da se osigura nesmetan protok”.

“Vidjet ćemo što će se danas postići”, rekla je Patel.

Objava Londona o pojavi novog, zaraznijeg soja koronavirusa posijala je paniku u svijetu zahvaćenom pandemijom koja je usmrtila oko 1,7 milijuna ljudi, uključujući više od 67.000 u Velikoj Britaniji.

I dok su financijska tržišta doživjela strmoglavi pad, jedino što brine vozače kamiona blokiranih kod Dovera je da li će stići kući na vrijeme za Božić.

Komentari