Britanci se okrenuli prema istoku: Žele pristupiti Transpacifičkom tržištu

Twitter

Velika Britanija će u ponedjeljak, dan nakon isteka tzv. prijelaznog razdoblja, tijekom kojega je i dalje bila u carinskoj uniji s EU-om, aplicirati za članstvo u Transpacifičkom ugovoru o slobodnoj trgovini (CPTPP).

CPTPP je tržište do oko 500 milijuna ljudi, a članovi su Australija, Kanada, Japan, Meksiko, Čile, Singapur, Vijetnam, Novi Zeland, Malezija, Peru i Brunej.

“U budućnosti će se upravo u pacifičkom području nalaziti velika tržišta, tamo će rasti tržište srednje klase za britanske proizvode”, rekla je Liz Truss, britanska ministrica trgovine za BBC.

“Naravno, britanska poduzeća morat će iskoristiti te mogućnosti, ali ono što ja radim jest stvaranje prilike, niskih carina i uklanjanje barijera kako bi (poduzeća) mogla to učiniti”, dodala je.



Britanski premijer Boris Johnson je pak kazao da će priključenje CPTPP-u pokazati da je Velika Britanija “entuzijastičan šampion globalne slobodne trgovine”.

BBC navodi da Ujedinjeno Kraljevstvo već ima sporazume o slobodnoj trgovini s dijelom članica CPTPP-a te da je 2019. samo 8, 4 posto izvoza otpadalo na zemlje članice CPTPP-a – otprlike isto kao na Njemačku.

Britanska vlada nastoji reorijentirati Veliku Britaniju, nakon napuštanja EU-a. Johnson je više puta govorio o stvaranju “Singapura na Temzi”, a zagovornici brexita često su isticali da stroga europska regulativa djeluje nepovoljno na britanske globalne aspiracije, prenosi Geopolitika.

Komentari