BREXIT Bliži se trenutak izlaska Velike Britanije iz EU, evo što nas čeka

U petak u ponoć Velika Britanija izlazi iz Europske Unije nakon što je član iste bila dugih 47 godina. Što to točno znači za Hrvatsku i kakve će posljedice ostaviti Brexit na Hrvatsku i Europu?

Skromna gospodarska povezanost između Hrvatske i Velike Britanije

Izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije ne bi trebao imati značajnije posljedice i direktan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, ocjenjuje Hrvatska gospodarska komora.

“Gledajući ukupne bilateralne gospodarske odnose dviju zemalja koji su relativno skromni i činjenicu da je Hrvatska u Europskoj uniji od 2013. godine, prema našim procjenama izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije ne bi trebao imati značajnije posljedice i direktni utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i poslovanje hrvatskih tvrtki.”

Hrvatska gospodarska komora ukazuje na relativno skromnu gospodarsku povezanost Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva: primjerice, robni izvoz i uvoz iz UK-a čine između jedan i dva posto hrvatskog ukupnog izvoza i uvoza, a britanski turisti ostvaruju oko 4,5 posto deviznog prihoda od turizma.



Stoga, ocjenjuje Komora, izravni utjecaj Brexita i usporenje potražnje s britanskog tržišta ne bi trebalo ozbiljno utjecati na hrvatsko gospodarstvo, već prije na poslovanje pojedinih hrvatskih tvrtki, npr. izvoznika farmaceutskih proizvoda koji čine 15 posto ukupnog hrvatskog izvoza u UK.

Komora napominje da su mogući sekundarni utjecaji uslijed odgađanja investicijskih projekata, eventualnog uvođenja viznog režima ili nekog drugog ograničenja državljanima EU-a, a time i Hrvatske, prilikom poslovanja na britanskom tržištu te ukoliko bude prepreka u prekograničnom pružanju usluga.

Postizanje trgovinskog sporazuma

Hrvatski vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić komentirao je Sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i EU i koja je uloga Hrvatske u tome.

“Do kraja ove godine bi trebali biti dovršeni pregovori oko Sporazuma o slobodnoj trgovini, iako postoji teorijska mogućnost da se vremenski okvir proširi, međutim kako je istaknuo Boris Johnson, on ne želi tražiti nikakve produžetke u tom smislu. Naravno, sad je pitanje koliko je realno postići trgovinski sporazum?! Da, jer realno ga je postići, a eventualno ono što može biti dramatično je pitanje ratifikacije. No ako se sporazum u nekoj vrsti postigne onda nekakve odgode zbog potrebe ratifikacije bi bile nešto posve drugo. Zbog toga mislim kako je realno da se dogovor postigne. Što se tiče Hrvatske i hoće li ona sama posebno pregovarati neke specifične uvjete Sporazuma, tu je stav poprilično jedinstven i jasan stav da ako nešto hoćete, tu nešto morate i dati, te se to odnosi na cijeli Europski blok koji će očekivati od Britanije da financijski pokrije ustupke unutar Sporazuma”, navodi Avdagić.

Denis Avdagić za Otvoreno pojašnjava što nas čeka nakon Brexita

Što će biti s roamingom?

Brexit za sada ne donosi promjene cijena roaminga u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) i međunarodnih poziva, što znači da ostaju iste kao i do sada te hrvatski korisnici usluga elektroničkih komunikacija, kao i drugi iz EU-a, pa i britanski državljani izvan UK ne moraju strahovati zbog nepredviđenih troškova u tom segmentu do kraja ove godine.

Iz regulatorne agencije za mrežne djelatnosti HAKOM-a su oko te teme uz ostalo priopćili da “postojeća pravila i cijene za roamnig u UK ostaju na snazi najmanje do 31. prosinca 2020., kada završava trenutno dogovoreno prijelazno razdoblje i do kad bi se trebala dogovoriti sva pravila u budućim odnosima EU-a i UK”.

Do tada ostaju na snazi isti uvjeti i cijene korištenja roaminga u UK prema pravilu “u roamingu kao kod kuće”/”Roam Like At Home”, kao i cijene međunarodnih poziva prema UK.

EU će ostati bez 66 milijuna stanovnika

Europska unija u petak u ponoć prvi će put ostati bez jedne države članice, uz to jedne od najvećih i najbogatijih. Nakon odlaska njezinih 66 milijuna stanovnika, Unija će imati oko 446 milijuna stanovnika, a teritorij će joj se smanjiti za 5,5 posto.

Prava građana

Po podacima UN-a, gotovo 1,2 milijuna britanskih državljana živi u nekoj drugoj članici EU-a, najviše u Španjolskoj, Irskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji. Po britanskom uredu za statistiku, 2,9 milijuna državljana 27 članica EU-a živi u Britaniji, što je oko 4,6 posto populacije.

Sukladno Sporazumu o povlačenju, i jedni i drugi zadržat će svoja prava na boravak i rad u zemlji u kojoj borave.

Državljani 27 članica EU-a koji borave u Britaniji morat će se registrirati kako bi ostvarili ta prava. Za Britance koji žive u EU-u, procedure se razlikuju od zemlje do zemlje. Sloboda kretanja vrijedit će do 31. prosinca 2020. Pojedinosti recipročnih prava bit će dogovorene poslije Brexita.

Koje sve promjene donosi Brexit

Kontinuirana neizvjesnost oko budućnosti trgovinskih odnosa Velike Britanije s Europskom unijom mogla bi koštati britansko gospodarstvo do kraja godine 4,4 milijarde funti, a do kraja desetljeća 15 milijardi funti, procjenjuje u izvješću međunarodna organizacija Rand Europe.

Pregovori o tome kakvi će biti budući odnosi između EU-a i Britanije počet će nakon isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca.

Komentari