Brazilska vlada proglasila izvanredno stanje: Požari zahvatili najveće močvarno stanište na svijetu

Brazilska vlada proglasila je u utorak izvanredno stanje u državi Mato Grosso do Sul zbog požara u Pantanalu, najvećem tropskom vlažnom području na svijetu.

Agencije za zaštitu okoliša, vojnici i lokalne vatrogasne postrojbe nastoje obuzdati plamenu stihiju.

Proglašenjem izvanrednog stanja pogođena država će primiti sredstva iz savezne blagajne kako bi što brže stavila stanje pod kontrolu, no za sada nije poznato koliko će ta pomoć iznositi i kada će je primiti.

Između siječnja ove godine i sredine rujna zabilježeno je 14.489 izvora vatre, dok je u istom razdoblju prošle godine taj broj iznosio 4669. Požari su samo ove godine već progutali 10 posto površine Pantanala.



Prema brazilskim medijima, požarima je trenutno zahvaćeno područje veličine Izraela.

Tlo u Pantanalu je tako suho da je dovoljna samo jedna iskra da pokrene požar. Paljenje je također najlakši i najjeftiniji način za vlasnike malih farmi da iskrče polja i pripreme za ih za sadnju, no ponekad to izmakne kontroli i nastanu veliki požari.

Kao i Amazoni, Pantanalu prijeti opasnost od zauzimanja zemlje za ispašu stoke i za sadnju soje.

Ta golema aluvijalna dolina se proteže od države Mato Grosso do Sul do brazilskih susjednih država Bolivije i Paragvaja. Čine ga sustav rijeka i jezera te je stanište jaguara, puma i kapibare, najvećeg svjetskog glodavca.

To je područje i dom stotina vrsta ptica, uključujući i najveću papigu hijacintnu aru, a bogato je i ribama.

Komentari