Brazil i Argentina bilježe veliki rast broja novozaraženih, u SAD-u drugi dan zaredom više od 70 tisuća novozaraženih

Twitter

U Brazilu i Argentini u petak je zabilježen daljni porast broja novozaraženih koronavirusom – u Brazilu više od 34 tisuće, a u Argentini više od četiri tisuće, što je i najveći dnevni porast do sada u toj zemlji, i baš na dan kada je argentinska vlada najavila popuštanja ograničenja.

Brazil je u petak, prema podacima ministarstva zdravstva, zabilježio ukupno 34.177 novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom te 1.163 novih smrtnih slučajeva.

Time je ukupan broj zaraženih u toj drugoj najugroženijoj zemlji na svijetu, nakon SAD-a, porastao na 2.046.328, a smrtnost na 77.851.

Argentina je najveći dnevni broj slučajeva zaraze do sada, 4.518, zabilježila u petak, kada je i vlada te zemlje najavila postupno ublažavanje mjera ograničenja u Buenos Airesu i oko njega, koja su trajale gotovo četiri mjeseca.



Predsjednik Alberto Fernandez najavio je u petak da će se postupno vraćanje u normalan život dogoditi u nekoliko faza, a prva faza bi trajala do 2. kolovoza.

Tako bi se u glavnom gradu Buenos Airesu, koji je u zemlji pod najstrožim ograničenjima od 20. ožujka, ponovno otvorile trgovine, frizerski saloni i još neke profesionalne usluge.

Dozvoljene su i rekreacijske aktivnosti na otvorenom, a škole će ostati zatvorene dok dužnosnici analiziraju mogućnosti ponovnog otvaranja, rekao je gradonačelnik Buenos Airesa Horacio Rodriguez Larreta, koji je zajedno sa Fernandezom iz predsjedničke palače najavio mjere popuštanja.

Argentinska Vlada bila je izložena pritisku i kritikama oporbenih zastupnika te sve većim prosvjedima na ulicama Buenos Airesa protiv dugotrajnog zatvaranja.

Do sada je u Argentini potvrđeno 119.301 slučaj zaraze te 2.178 smrtnih slučajeva, što su relativno niske brojke u usporedbi s argentinskim susjednim zemljama iz Južne Amerike.

“Trud koji smo uložili bio je vrlo važan … Mi smo među državama sa najmanjim brojem smrtnih slučajeva”, rekao je Fernandez, dodajući da bi vlada mogla odlučiti i pooštriti ograničenja ako se infekcije ponovno povećaju te da su vrlo daleko od prevazilaženja problema i da je najvažnije da se zdravstveni sustav ne urušava.

Nacionalno zatvaranje (lockdown) u Argentini je počelo 20. ožujka, da bi se kasnije ograničenja ublažila u mnogim dijelovima zemlje, ali ne i u Buenos Airesu.

Granice te zemlje i dalje su zatvorene, a zabrana komercijalnih letova treba isteći 1. rujna.

U SAD-u drugi dan zaredom više od 70 tisuća novozaraženih

U SAD-u je u petak, drugi dan zaredom, zabilježen porast novozaraženih koronavirusom za nešto malo više od 70 tisuća, uz istodobne sukobe Amerikanaca zbog nošenja maski i ponovnog otvaranja škola za nekoliko tjedana.

Po podacima agencije Reuters, u SAD-u je u petak broj slučajeva porastao za najmanje 70.674, nakon što ih je u četvrtak bilo ‘rekordnih’ 77.499 ili najviše dnevno među svim zemljama svijeta od kako je počela pandemija.

Smrtnih slučajeva je u u petak bilo najmanje 912, što je četvrti dan za redom da imaju više od 900 smrti dnevno.

Slučajevi zaraze koronavirusom rastu u 41 od 50 američkih država SAD-a, a Reutersova analiza pokazuje i da se smrtnost povećava u 19 država.

Texas je u petak izvijestio o rekordnom dnevnom porastu smrtnih slučajeva treći dan za redom sa 174 izgubljena života, kao i da je imaju hospitaliziranih više od 10.600 pacijenata s covidom-19.

Uz tu, još je pet država prijavilo rekordan broj pacijenata s covdiom-19 u svojim bolnicama – Alabama, Georgia, Montana, Sjeverna i Južna Karolina.

U Kaliforniji je pak, po podacima Reutersa, u petak bilo najmanje 9.229 novih slučajeva zaraze, čime se ukupni broj u toj državi povećao na 374.144, dok se broj umrlih povećao za najmanje 119, na ukupno 7.612.

Komentari