Božić u Betlehemu bez hodočasnika i turista

Twitter

Božićne svečanosti trebale bi u četvrtak početi u Betlehemu, biblijskom mjestu Isusova rođenja, no osim praznih gostionica prazan će biti i Trg jaslica jer je zabrana putovanja za strance zbog pandemije koronavirusa spriječila dolazak hodočasnika i turista.

Od odluke o zatvaranju svog zračnog prostora za strane državljane, od ožujka nema dolazaka turista u Izrael, kazala je glasnogovornica ministarstva turizma Lydia Weitzman.

Svake godine, u vrijeme Božića, u Izrael se uobičajeno sjate deseci tisuća turista i hodočasnika.

Tradicionalnu procesiju od Jeruzalema do Betlehema, na Zapadnoj obali, južno od Jeruzalema, predvodi latinski patrijarh Pierbattista Pizzaballa.



Procesija kreće iz kršćanske četvrt Starog grada Jeruzalema prema samostanu na cesti za Betlehem u 11.30 po lokalnom vremenu, nakon čega mora proći kroz betonski “sigurnosni” zid i ući u biblijski grad.

Dolazak procesije na Trg jaslica se očekuje u 14 sati po lokalnom vremenu, gdje bi Pizzaballa, poglavar Rimokatoličke crkve u Svetoj Zemlji trebao u Bazilici rođenja Isusova predvoditi polnoćku, ali samo u nazočnosti svećenstva.

Na Zapadnoj obali je posljednjih tjedana na snazi policijski sat koji traje od 19 sati do šest ujutro. Mjera je donesena kako bi se obuzdalo širenje novog koronavirusa.

Komentari