BORRELL: Moramo se riješiti ovisnosti o nafti iz Rusije

Foto: consilium.europa.eu

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da će blok Ukrajini dati dodatnih 500 milijuna eura vojne potpore i da je uvjeren da bi se sljedećih dana mogao postići dogovor o embargu na rusku naftu.

Obraćajući se novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G7 u sjevernoj Njemačkoj, Borrell je rekao da će vojna potpora biti za teško oružje kao što su tenkovi i topništvo, te da će se pomoć bloka povećati na oko 2 milijarde eura.

– Novi poticaj za vojnu potporu. (Bit će) veći pritisak na Rusiju ekonomskim sankcijama i nastavkom međunarodne izolacije Rusije i suzbijanjem dezinformacija, rekao je.

Borrell je rekao da je također optimističan da bi se sljedećih dana mogao dogovoriti i embargo EU-a na rusku naftu.– Siguran sam da ćemo imati sporazum. Trebamo ga i imat ćemo ga. Moramo se riješiti ovisnosti o nafti iz Rusije, rekao je.

– Ako ne bude dogovora na razini veleposlanika, onda u ponedjeljak ministri, kada se okupe, moraju dati politički poticaj, rekao je.

Komentari