Borrell: Jasno je da Putin pokušava uništiti Ukrajinu

Twitter

Ministri vanjskih poslova Europske unije složili su se u srijedu oko pooštravanja sankcija Rusiji i povećanja isporuke oružja Kijevu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova koji borave u New Yorku na sastanku svjetskih čelnika u UN-u, održali su kasno sinoć izvanredan sastanak vezan uz ukrajinsku krizu. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da “paniku i očaj” pokazuje Putinova najava aneksije dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnja nuklearnim oružjem.

– Jasno je da Putin pokušava uništiti Ukrajinu, rekao je Borrell novinarima nakon sastanka ministara članica EU. Nakon što ih je izvijestio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, ministri su se složili oko pripreme osmog paketa sankcija koje bi bile usmjerene na “relevantnije sektore ruskog gospodarstva i nastavile ciljati na ljude odgovorne za agresorski rat u Ukrajini”, rekao je Borrell.

Ministri EU-a održat će sljedeći službeni sastanak sredinom listopada kada se očekuje da će biti formaliziran paket sankcija. Ministri su se također složili povećati isporuku oružja Ukrajini. Borrell je odbio dati dodatne pojedinosti o vrsti sankcija ili vojnoj potpori, ali je rekao kako vjeruje da će unutar Unije postojati “jednoglasna” potpora novim mjerama.

Nova isporuka oružja Ukrajini

Govoreći u intervjuu za Reuters, estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je da Putin pokušava prestrašiti i podijeliti Zapad, ali i da su njegove posljednje izjave “prekretnica”. Sastanak u UN-u održan je kako bi se “naglasilo jedinstvo, brzo krenulo s novim paketom sankcija i financiranjem europske mirovne pomoći za povećanje opskrbe Ukrajine oružjem”.

Komentari